Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(18)
Forma i typ
Książki
(17)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Poradniki i przewodniki
(4)
Publikacje naukowe
(2)
Audiobooki
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(27)
wypożyczone
(5)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(7)
ZWM 5 (W45)
(2)
Koński Jar 10 (W109)
(1)
Nugat 4 (W112)
(4)
Braci Wagów 1 (W127)
(4)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(2)
Dembowskiego 12 (W131)
(3)
Cybisa 6 (W134)
(1)
Kłobucka 14 (W135)
(2)
K.E.N. 21 (W139)
(3)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
(1)
Kłobucka 14 (BD37)
(1)
Na Uboczu 2 (BD60)
(1)
Autor
Bereta-Jankowska, Anna
(1)
Blumenthal, Heston (1966- )
(1)
Booth, Michael
(1)
Cudowska, Julia
(1)
Derda, Joanna
(1)
Halbersztat, Anna (1980- )
(1)
Hillman, Gordon
(1)
Huszcza, Romuald (1950- )
(1)
Jarzębowska, Maja
(1)
Kolbusz, Wiesław
(1)
Manejwala, Omar (1971- )
(1)
Matela, Leszek (1955- )
(1)
Mears, Raymond
(1)
Moss, Michael
(1)
Müller, Łukasz
(1)
Nosek, Milena
(1)
Nowakowska, Magdalena (nauki historyczne)
(1)
Pawłowska, Marta (coach)
(1)
Rabsztyn, Magdalena
(1)
Roudaut, Christian
(1)
Schlossberg, Tatiana (1990- )
(1)
Schlosser, Eric
(1)
Simon, Julie M
(1)
Spector, Timothy David
(1)
Spence, Charles
(1)
Stawska, Adrianna Ewa (1967- )
(1)
Wilson, Bee
(1)
Wilson, Sarah (1974- )
(1)
Witkowka, Magda
(1)
Wojakowska-Kurowska, Anna
(1)
Wyszogrodzka-Gaik, Agnieszka
(1)
Ziemann, Kamila
(1)
Śmierzchalska, Danuta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(18)
Kraj wydania
Polska
(15)
Wielka Brytania
(2)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(15)
angielski
(3)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(2)
Literatura angielska
(2)
Literatura polska
(2)
Literatura francuska
(1)
Temat
Zwyczaje żywieniowe
(18)
Odżywianie
(7)
Jedzenie (czynność)
(3)
Kultura stołu
(3)
Zdrowe odżywianie
(3)
Cukier
(2)
Dietetyka
(2)
Kucharstwo
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Przemysł rolno-spożywczy
(2)
Rytuały i ceremonie
(2)
Zaburzenia odżywiania
(2)
Żywność
(2)
Żywność przetworzona
(2)
Archeobotanika
(1)
Bioenergetyka
(1)
Bokassa, Jean Bedel (1921- )
(1)
Booth, Michael
(1)
Ceauşescu, Nicolae (1918-1989)
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Dyktatura (ustrój)
(1)
Ekologia
(1)
Energetyka
(1)
Fast food
(1)
Fauna
(1)
Flora
(1)
Gastronomia
(1)
Gospodarka
(1)
Hitler, Adolf (1889-1945)
(1)
Kompulsywne objadanie się
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Koreańczycy
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Leczenie dietą
(1)
Literatura koreańska
(1)
Ludy pierwotne
(1)
Mao, Zedong (1893-1976)
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Miejsca mocy
(1)
Mikrobiom
(1)
Monopol
(1)
Nawyki konsumenckie
(1)
Normy żywienia
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Osteoporoza
(1)
Polityka
(1)
Postawy proekologiczne
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Przywódcy i głowy państw
(1)
Religia Słowian
(1)
Rolnictwo
(1)
Saddam Husajn (1937-2006)
(1)
Samokontrola
(1)
Społeczeństwo
(1)
Stalin, Józef (1878-1953)
(1)
Sztuka przetrwania
(1)
Sól kamienna
(1)
Słowianie
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Tłuszcze jadalne
(1)
Uzależnienie (nałóg)
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Wpływ na środowisko
(1)
Węglowodany
(1)
Zaburzenia emocjonalne
(1)
Zmiany klimatyczne
(1)
Zmysły
(1)
Życie codzienne
(1)
Żywność wygodna
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
1801-1900
(2)
1901-2000
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
101-200
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Chiny
(1)
Irak
(1)
Japonia
(1)
Korea (państwo dawne)
(1)
Niemcy
(1)
Republika Środkowoafrykańska
(1)
Rumunia
(1)
Starożytna Grecja
(1)
Wielka Brytania
(1)
ZSRR
(1)
Gatunek
Opracowanie
(9)
Poradnik
(4)
Przepisy kulinarne
(3)
Wydawnictwa popularne
(3)
Książka kucharska
(1)
Monografia
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(6)
Medycyna i zdrowie
(6)
Historia
(5)
Etnologia i antropologia kulturowa
(4)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Nauka i badania
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Psychologia
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
18 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tak dziś jemy : biografia jedzenia / Bee Wilson ; tłumaczenie: Magda Witkowska. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Sine Qua Non, 2020. - 487, [2] strony : ilustracje ; 22 cm.
Na okładce: Jak rewolucja żywieniowa zmieniła nasze ciała, życie i świat.
Tytuł oryginału: The way we eat now: strategies for eating in a word of change.
Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kamilka i Mateuszek zdrowy mają brzuszek / Kamila Ziemann ; [ilustracje: Maja Jarzębowska]. - Wydanie pierwsze. - Gdynia : Efekt, 2021. - 58, [5] stron : ilustracje ; 31 cm.
"Kamilka i Mateuszek zdrowy maja brzuszek" to ksiazka o dobrych nawykach zywieniowych, które warto nabywac od najmłodszych lat. W opowiadaniach zostały poruszone tematy miedzy innymi alergii i nietolerancji pokarmowych, cukru, spozywania wody, czytania składu produktów, poczestunków na urodzinach czy na wizytach u babci.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Sensus)
O jedzeniu emocjonalnym. Jedzenie to konieczność - bez energii, którą nam daje, nie przeżyjemy. Jest jednak czymś znacznie ważniejszym niż tylko naturalnym sposobem na dostarczenie sobie paliwa. Z jedzenia czerpiemy przyjemność, celebrujemy je i potrafimy się nim delektować. Niestety, bywa ono także niebezpieczne ― usidleni przez marketing, ale też przez własne, utrwalane latami złe nawyki żywieniowe, sami wyrządzamy sobie krzywdę, nieodpowiednio się odżywiając. Tyjemy, chorujemy, cierpimy z powodu niedoboru witamin i minerałów. Albo wpadamy w pułapkę kompulsywnego odchudzania lub tak restrykcyjnie przestrzegamy reguł zdrowego odżywania, aż... staje się ono niezdrową obsesją.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: 108 bezcukrowych przepisów. Detoks w 8 tygodni.
Tłumacz na podstawie strony redakcyjnej.
Schudłam, a moja cera wyraźnie się oczyściła. Kiedy rzuciłam białe paskudztwo, poczułam, że mój organizm zdrowieje. Odzyskałam dobre samopoczucie i ten wyjątkowy rodzaj energii, jaki pamiętam z dzieciństwa. Nie wierzę w skuteczność diet ani w samoumartwianie kulinarne. Mój plan i przepisy są opracowane tak, by żyło nam się długo i szczęśliwie. Sarah Wilson przyznaje, że była cukroholiczką, pochłaniającą odpowiednik 25 łyżeczek cukru dziennie. Dopiero kiedy dostrzegła związek między spożyciem cukru a huśtawkami nastroju, skokami wagi, zaburzeniami snu i chorobami tarczycy, zrozumiała, że musi coś zmienić. To, co zaczęło się jako eksperyment, wkrótce przerodziło się w styl życia, a potem w kampanię, mającą na celu ostrzeżenie innych przed wpływem cukru na ludzkie zdrowie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Historia ludzkiego obżarstwa. Jak na przestrzeni wieków ludzie zaspokajali swój apetyt. Badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie.Poznamy wybitne postacie m in: Stanisława Czerniecki - ojciec polskiej gastronomii i Król Kucharzy Marie Antoine Careme. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Gastrophysics.
Na okładce: Przystępna, wciągająca i pouczająca. Pobudzi cię do myślenia i poszerzy twoje horyzonty. Heston Blumenthal.
Na okładce: Nowa wiedza o jedzeniu.
Dlaczego sok pomidorowy stanowi aż 27% napojów kupowanych na pokładach samolotów? Jaki wpływ na serwowane jedzenie ma to, czy talerz jest mały, czerwony, czy okrągły? Dlaczego jemy o 35% więcej w towarzystwie jednej osoby i o 75% więcej w towarzystwie trzech osób. Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wild Food / Ray Mears and Gordon Hillman. - Wydanie 4. - London : Hodder & Stoughton Ltd., 2008. - 265, [1] strona : fotografie ; 20 cm.
Index included (pp. 260-265).
Ray Mears has travelled the world to see how native people manage to live on just what nature provides. What's always frustrated him is not knowing how our own ancestors fed themselves – and what we could learn about our own diet. We know they were hunter-gatherers, but no one has been able to tell what they ate day to day. How did they find their calories, week in week out throughout the year? What were their staple foods? Where did they get their vitamins? How did they ensure their bodies received enough variety? In this revised and re-edited edition, Mears travels back ten thousand years to a time before farming to learn how our ancestors found, prepared and cooked their food. This extraordinary journey reveals many new possibilities – many of the same food sources are still there for us if only we know where to look. Through Mears' knowledge of the countryside and the research conducted specially for this book with archaeo-botanist Gordon Hillman, we learn many new, useful and often surprising things about the amazingly rich natural larder that still surrounds us.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 ang. (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Słowiańskie korzenie : odkryj tradycje przodków / Leszek Matela. - Olszanica : Wydawnictwo KOS ; [Piaseczno] : Storybox.pl, copyright 2020. - 1 CD (4 godz. 55 min) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
Tajemnicza wiedza i rytuały słowiańskich przodków przejawiają się nie tylko w obyczajach Polaków, ale także we współczesnej mentalności. Sięganie do naszych korzeni pomaga zrozumieć, jak nadal jesteśmy głęboko związani z dawnymi czasami. SŁOWIAŃSKIE KORZENIE to przewodnik po tradycjach Słowian. Książka stanowi przystępne dla wszystkich wprowadzenie w świat naszych przodków, w ich życie codzienne, idee duchowe oraz niezwykłą wiedzę dotyczącą wykorzystania energii przyrody i jej mocy leczniczych. Możemy dowiedzieć się m.in., na czym polegała ich zdrowa dieta, jak potrafili podładowywać się od drzew i poprawiać klimat promieniowań w domach, jakie stosowali zioła i kadzidła. Sposoby życia w harmonii z naturą, które wypracowali, przydadzą się nam na co dzień w XXI w. Autor opisuje także, jak można samodzielnie zbadać i odkryć słowiańskie miejsca mocy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Cybisa 6 (W134)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zajadasz stres czy niepokój? Dowiedz się, czym jest jedzenie emocjonalne Jesz, kiedy jesteś w stresie. Jesz, by uciszyć umysł bądź negatywne, krytyczne i niszczące cię myśli. Jesz, ponieważ zamiast poczucia szczęścia przepełniają cię żal, smutek czy zawstydzenie. Jesz, aby siebie nagrodzić lub ukarać. Jedzenie to twój najlepszy przyjaciel. Jeśli te zdania mogłyby opisywać ciebie, możesz mieć problem, który polega na jedzeniu pod wpływem emocji. Nie załamuj się! Dobra wiadomość jest taka: jedzenie emocjonalne można skutecznie pokonać i odzyskać zdrowie! Nie tylko psychiczne czy emocjonalne, ale także fizyczne. Gotowy, aby poznać szczegóły?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak wygrać z osteoporozą / Milena Nosek. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2023. - 207, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Na okładce: Dieta dla mocnych kości. 150 przepisów na pyszne i zdrowe dania.
W książce znajdziesz: przystępnie zaprezentowaną wiedzę na temat budowy i funkcji układu kostnego, informacje o tym, jakie czynniki wpływają na kondycję kości, unikalny plan dietetyczny pozwalający łatwo komponować codzienne menu, ponad 120 przepisów na pyszne i zdrowe dania które utrzymają twoje kości w dobrej kondycji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The meaning of rice and other tales from the belly of Japan. Japońsko-polski słowniczek pojęć kulinarnych na stronach 375-[381].
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy – dla wielu Japończyków „koniec świata”, za którym znajdują się zamarznięte morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników są również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzą obiad z zawodnikami sumo, poznają najsłynniejsze gwiazdy japońskiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywają sekrety stulatków z Okinawy obchodzących kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadują się, na czym polega istota ryżu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z nudów oglądasz kolejny odcinek serialu na platformie streamingowej? Udało ci się ustrzelić na wyprzedaży kaszmirowy sweter za grosze, choć właśnie idzie wiosna? Trzymasz w chmurze robocze wersje swojej magisterki, bo nigdy nie wiadomo? Zostawiasz na serwerze wszystkie mejle, nawet potwierdzenia ze sklepu sprzed dekady? Niby nic takiego. A jednak właśnie powodujesz zatrucie wody po drugiej stronie globu, przyczyniasz się do pustynnienia Mongolii i rozbudowy kolejnej farmy serwerów. Każda aktywność ma wpływ na środowisko naturalne, a tym samym zmiana drobnych nawyków może okazać się zbawienna dla planety. I w tym tkwi nadzieja na jej ocalenie: wyjmij ładowarkę z kontaktu, jeśli w tej chwili jej nie używasz, wykasuj niepotrzebne dane, pomyśl, czy naprawdę musisz zamawiać tę poliestrową bluzkę, jeśli najpewniej ją oddasz. Każdy tego typu ruch pochłania energię i wymaga zużycia paliwa. Głosuj portfelem. Do globalnego kryzysu ekologicznego w dużej mierze przyczyniły się niecierpliwość, krótkowzroczność i przyzwyczajenie do wygody. Badając cztery duże zagadnienia – internet i technologię, modę, nawyki żywieniowe oraz paliwo – Tatiana Schlossberg pomaga lepiej zrozumieć, jak bardzo złożonym zjawiskiem są zmiany klimatyczne i dlaczego wszyscy bez wyjątku jesteśmy w nie uwikłani.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 50 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem dnia? Czy liczenie kalorii ma sens? Czy istnieją dowody na to, że kawa jest dla nas szkodliwa? Dzięki swoim pionierskim badaniom profesor Tim Spector obala te i wiele innych mitów na temat jedzenia. W książce Podano do stołu analizuje skandaliczny brak wiarygodnych badań stojących za wieloma planami dietetycznymi, oficjalnymi zaleceniami i cudownymi kuracjami, i zachęca nas do ponownego przemyślenia naszej relacji z jedzeniem – nie tylko dla naszego zdrowia jako jednostek, ale dla przyszłości planety.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Index na stronach 369-386.
Eric Schlosser's explosive bestseller, by turns funny and terrifying, is the book that changed the way millions of people think about our love affair with junk food. He visits the lab that recreates the smell of strawberries, examines the safety records of abattoirs, reveals why the fries taste so good and what really lurks between the sesame buns - and shows how fast food has transformed not only our diets, but our world.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Coreana Varsoviensia)
Teksty zawarte w tomie nawiązują do najdawniejszych dziejów koreańskiej kultury kulinarnej, symboliki ryżu i jego rytualizacji, roli herbaty oraz napojów alkoholowych w kulturze życia codziennego, obejmują też wątki biesiadne w poezji i przekazy na temat historycznej i współczesnej tradycji kulinarnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Index ina stronach 423–446.
Every year, the average American eats thirty-three pounds of cheese and seventy pounds of sugar. Every day, the Americans ingest 8,500 milligrams of salt, double the recommended amount, almost none of which comes from salt shakers. It comes from processed food, an industry that hauls in $1 trillion in annual sales. In "Salt Sugar Fat", Pulitzer Prize-winning investigative reporter Michael Moss shows how this happened. Featuring examples from some of the most recognizable and profitable companies of the last half century – including Kraft, Coca-Cola, Lunchables, Nestlé, Oreos, Cargill, Capri Sun, and many more – Moss's explosive, empowering narrative is grounded in meticulous, often eye-opening research. He goes inside the labs where scientists calculate the "bliss point" of sugary beverages, unearths marketing techniques taken straight from tobacco company playbooks, and talks to concerned insiders who make startling confessions. Just as millions of "heavy users" are addicted to salt, sugar, and fat, so too are the companies that peddle them. You will never look at a nutrition label the same way again.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Starożytna Grecja od kuchni / Magdalena Nowakowska. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017. - 429, [1] strona : fotografie ; 21 cm.
Jaka była rola uczty i sympozjonu, prócz czerpanej z niej rozrywki i radości z jedzenia i picia? Kto gotował dla Platona i Sokratesa? Gdzie były kobiety, podczas gdy ich mężowie biesiadowali? Jak wyglądały przybory kuchenne? Czy Grecy wychodzili na lunch? Czy zmysłowe przyjemności mogą mieć coś wspólnego z rybami? Czy dziś możemy posmakować starożytnego sera? W zaglądaniu do kuchni zawsze jest coś ekscytującego! To właśnie za kulisami dojrzymy to, czego nie widać na nakrytym stole. Grecy z pewnością nie byli pierwszymi ludźmi wykazującymi zainteresowanie kulinariami, ale byli jednymi z pierwszych, którzy uświadomili sobie, że gotowanie może być sztuką. Rytuał rodzinnych spotkań przy stole można obserwować również dziś. A jak to wyglądało w starożytności? W górzystym helleńskim kraju, rozsypanym w setki wysp i wysepek, ludzie nauczyli się liczyć bardziej na dary morza niż ziemi. Grecka kuchnia obfitowała w to, co dostarczał akwen: ryby, kraby, kalmary i ośmiornice były na porządku dziennym. Dieta typowego Greka składała się również z jęczmiennego placka lub miski kaszy, pospolitych warzyw, głównie strączkowych, odrobiny lokalnych owoców i pewnej ilości dziko rosnącej zieleniny. Porcji białka dostarczały ślimaki, a mieszkańcom wybrzeża – owoce morza. Niewiele rejonów sprzyjało hodowli bydła, za to owce i kozy były wszechobecne. Właściciele jednej czy dwóch kóz mieli przywilej uraczenia się raz na jakiś czas kawałkiem sera lub kubkiem mleka, a mięso pozostawało w zasięgu szczęściarzy posiadających większe stada. Zapach pieczystego był dla przeciętnego Greka raczej oznaką święta niż codziennością. Mniej zamożni musieli się zadowolić polewkami, znanymi również z kuchni Słowian, oraz papką z mąki, fasoli, cebuli i czosnku. Starożytna Grecja od kuchni to nie tylko przewodnik po najpopularniejszych produktach goszczących na stołach Greków, upodobaniach uprzywilejowanych smakoszy i narodzinach sztuki kulinarnej Europy. To egzotyczna podróż do świata ludzi odległych w czasie i przestrzeni, choć jednocześnie bardzo nam bliskich, gdyż będących twórcami kultury, której jesteśmy spadkobiercami. Warto się w tę podróż wybrać, nie tylko dlatego, że gastronomia Grecji stoi u początków współczesnej kuchni europejskiej, ale przede wszystkim dlatego, że jest częścią historii tego kraju, historii, która domaga się uwagi każdego, kto pragnie poznać źródła własnej cywilizacji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Przy stole z tyranem / Christian Roudaut ; tłumaczenie Łukasz Müller. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2022. - 262, [9] stron ; 21 cm.
Tytuł oryginału: À la table des tyrans. Na okładce: Hitler, Stalin, Husajn, Ceauşescu, Mao, Bokassa.
Na talerzu tyrana, między kawiorem a pasztetową, kryją się jego pragnienia, motywacje, obsesje, lęki i kompleksy zakorzenione jeszcze w dzieciństwie. Kryje się jego prawdziwe Ja. Od fanatycznego wegetarianizmu Hitlera, który dyktator tłumaczył wstrętem, jaki wzbudzały w nim rzeźnie, po napawające grozą kolacje na Kremlu, z których można było trafić prosto do Łubianki. Od zakrapianych przyjęć Husajna po imperialne bankiety Bokassy. Od rewolucyjnej chłopskiej diety Mao po obiadowe ekscesy Ceaușescu - ta książka uchyla drzwi kuchni i jadalni największych despotów XX wieku, odsłaniając tajemnice ich krwawych rządów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej