Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Dostępność
dostępne
(5)
wypożyczone
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(2)
ZWM 5 (W45)
(1)
Kłobucka 14 (W135)
(1)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(2)
Fanfarowa 19 (BD11)
(1)
Autor
Boniecki, Paweł
(1)
Buer, Hubert
(1)
Czajkowska, Anna (1970- )
(1)
Gehrke, Marek Gerard
(1)
Gellatley, Juliet
(1)
Huszcz, Mirosław
(1)
Lymbery, Philip (1965- )
(1)
Oakeshott, Isabel
(1)
Oślizło, Ryszard
(1)
Palzer, Andreas (1977- )
(1)
Rupowski, Roman
(1)
Sadowski, Bogdan
(1)
Tabor, Roger
(1)
Wardle, Tony (1939- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(2)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(5)
Temat
Zootechnika
(6)
Mięso
(2)
Przemysł mięsny
(2)
Etologia człowieka
(1)
Genetyka
(1)
Gospodarka
(1)
Koty
(1)
Literatura młodzieżowa polska
(1)
Neurobiologia
(1)
Neurofizjologia
(1)
Pamięć
(1)
Rośliny ozdobne
(1)
Uczenie się
(1)
Układ nerwowy
(1)
Weganizm
(1)
Wegetarianizm
(1)
Weterynaria
(1)
Zachowanie
(1)
Zwierzęta
(1)
Środowisko człowieka
(1)
Gatunek
Podręcznik
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
6 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W podręczniku znajdziesz niezbędne wiadomości, które z pewnością wykorzystasz w swojej praktyce zawodowej. Uważna obserwacja chorego zwierzęcia: Na co zwracać uwagę? Kiedy powinien ci się włączyć dzwonek alarmowy? Jak interpretować wyniki? Klasyczne kompetencje: techniki badania, drobne zabiegi chirurgiczne, pomoc porodowa i postępowanie w nagłych wypadkach. Umiejętność racjonalnego prowadzenia opieki nad stadem: Dla specjalisty zajmującego się zwierzętami użytkowymi jest absolutną podstawą. Dzięki zawartym w książce wskazówkom i zaleceniom unikniesz pułapek i staniesz się prawdziwym fachowcem w opiece nad bydłem, świniami, owcami i kozami. A ponadto: sugestie dotyczące wyposażenia samochodu służbowego i wykorzystywanego sprzętu, rady na temat komunikacji z klientem oraz relacji ze współpracownikami i pracodawcą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 636.09 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "The silent ark : a chilling exposé of meat - the global killer" 1996.
Wegetariański bestseller i klasyka wśród książek prowegetariańskich. Juliet Gellatley (założycielka organizacji Viva!) demaskuje w niej zakłamanie i nieczystą politykę przemysłu mięsnego. Na podstawie szeregu nieznanych powszechnie faktów, ujawnia nam prawdę o produkcji i konsumpcji mięsa. Wegetarianizm lub weganizm nie jest żadną ideą hipisowską, mającą korzenie w jakiejś tajemnej koncepcji nirwany, a raczej jest ideą, która była obecna na ziemi setki, a nawet tysiące lat temu. Tkwi ona w sercu dosłownie każdego wielkiego systemu filozoficznego czy religijnego. Przemysłowe hodowle zwierząt stanowią zarodek prawie wszystkich katastrof ekologicznych, które obecnie dotykają ziemię: od kwaśnych deszczów począwszy, a na globalnym efekcie cieplarnianymi, pustynnieniu gleb czy dewastacji lasów kończąc. Erozja gleb, deficytwody,chemizacja rolnictwa, są bezpośrednio i nierozerwalnie związane z funkcjonowaniem fabryk mięsa. Dwie trzecie obszaru wielkich oceanów na całym świecie stoi w obliczu katastrofy ekologicznej, co jest związane z powszechnym zwyczajem połowu ryb w celach komercyjnych. Świat Zachodu wytworzył tradycję konsumpcji mięsa, która rozpowszechniła się w krajach europejskich, osiągając swoje apogeum w Stanach Zjednoczonych, a obecnie ma już wpływ na całą naszą planetę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 635/636
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Za wszystkim, co jemy, kryje się jakaś historia. Właśnie teraz, gdzieś na świecie, zostają zabite 4 tysiące zwierząt. W ciągu ostatnich dziesięcioleci zwierzęta hodowlane znikały z naszych łąk i pastwisk, bo rozrastający się przemysł hodowlany zamknął je w klatkach i boksach. Rocznie pochłania on dziesiątki miliardów niewinnych istot, hodowanych na mięso, mleko i jaja, które codziennie zjadamy. Przez 3 lata Philip Lymbery podróżował po świecie i przyglądał się temu, jak wygląda "od kuchni" przemysłowa hodowla zwierząt i jak wpływa na ludzi, zwierzęta i planetę. Lymbery odwiedza m.in. fabryki w Usa, Peru, Chinach, Meksyku i pokazuje, jak umyślnie pogarszana jest jakość jedzenia, które trafia na nasze stoły: od sztucznego przyspieszania wzrostu zwierząt, poprzez używanie ogromnych ilości środków chemicznych, antybiotyków, leków hormonalnych, po nadprodukcję zboża na paszę. Farmagedon jest wołaniem do naszego sumienia, wezwaniem do ujrzenia w hodowli przemysłowej jednej z najbardziej przerażających przyczyn marnowania żywności, cierpienia zwierząt, wymierania zagrożonych gatunków zwierząt, zanieczyszczenia wód oraz rosnącej liczby chorób cywilizacyjnych. Autor nie zostawia jednak czytelnika wyłącznie z bulwersującym obrazem przemysłu żywieniowego – pokazuje, jak w prosty sposób każdy konsument może uchronić się przed jedzeniem mięsa, jajek i mleka pozyskiwanych w tak skandaliczny sposób. Oto bulwersujący obraz produkcji jedzenia, które ląduje na naszych talerzach – obowiązkowa lektura dla wszystkich, których obchodzi, czym karmią siebie i swoich bliskich na co dzień.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Kłobucka 14 (W135)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 63 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Biologiczne mechanizmy zachowania się ludzi i zwierząt / Bogdan Sadowski. - Wyd. 3, 4 dodr. - Warszawa : PWN, cop. 2012. - 584, [1] s. : rys., tab. ; 24 cm.
Czytelnik znajdzie tu wiele informacji na temat: dziedziczenia cech, funkcjonowania neuronów, właściwości układów sensorycznych, problemów uczenia się i pamięci, mechanizmów mowy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej