Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(11)
Forma i typ
Książki
(11)
Poradniki i przewodniki
(6)
Dostępność
dostępne
(15)
wypożyczone
(2)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(2)
ZWM 5 (W45)
(3)
Nugat 4 (W112)
(1)
Braci Wagów 1 (W127)
(3)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(1)
Kłobucka 14 (W135)
(5)
K.E.N. 21 (W139)
(1)
Kłobucka 14 (BD37)
(1)
Autor
Atwood, Lisa
(1)
Budzyk, Konrad
(1)
Bąk, Jolanta
(1)
Courchesne, Rebecca
(1)
Field, Rick
(1)
Galaverni, Paola
(1)
Grabowska, Ałbena (1971- )
(1)
Kisielewski, Marcin
(1)
Kowalska, Joanna (anglistyka)
(1)
Kowalski, Jacek (1964- )
(1)
Kozak, Krystyna (1961- )
(1)
Krawczyk, Marta
(1)
Pieńkos, Magdalena (kulinaria)
(1)
Ruffenach, France
(1)
Schwenk, Donna
(1)
Skiba, Rozalia
(1)
Szydłowska, Marta
(1)
Torresan, Barbara
(1)
Wysokińska, Karolina
(1)
Włodarska, Joanna (dziennikarka)
(1)
Łysakowski, Piotr
(1)
Światły, Krzysztof
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
Kraj wydania
Polska
(11)
Język
polski
(11)
Temat
Przetwory owocowo-warzywne
(11)
Kucharstwo
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Alkohole
(1)
Fermentacja
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kucharstwo i przetwórstwo
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Likiery
(1)
Masarstwo domowe
(1)
Mięso
(1)
Napoje
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Pieczywo
(1)
Probiotyki
(1)
Produkty mleczne
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przetwory zbożowe
(1)
Serowarstwo
(1)
Sery
(1)
Zielarstwo
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Przepisy kulinarne
(3)
Poradnik
(2)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(6)
Dom i ogród
(1)
11 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
W tej książce zgromadziliśmy niektóre z naszych ulubionych przepisów na dżemy, galaretki, marmolady,marynaty, czatneje, sosy i wiele innych przetworów, a także mnóstwo porad, jak je wykorzystywać. Znajdziesz tu wszystko: od dżemu z jagód do sosu z cukinii, od konfitur z fig po marynowane szparagi i dodatkowo wiele kombinacji, które staną się podstawą twojej spiżarni. Ponieważ mamy wiele lat wspólnych doświadczeń, a nawet zdobyliśmy różne nagrody w konkursach kulinarnych, dzielimy się naszą wiedzą, dając rady i przydatne wskazówki. Gdy zaczniesz myśleć o robieniu przetworów, odkryjesz, że możliwości w tym zakresie są niemalże nieograniczone. Mamy nadzieję, że korzystającz tego przewodnika, zaczniesz znajdować przyjemność w robieniu przetworów w takim stopniu,w jakim my ją znajdujemy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przetwory z warzyw : bez tajemnic / [tł. z jęz. ros. Rozalia Skiba]. - Warszawa : Rea, cop. 2010. - 117, [1] s. : il. kolor. ; 30 cm.
Marynowany kalafior, ocet estragonowy czy chrzanowy, sałatka z kabaczków, przekąska z dyni, sok z buraków, ostry sos po gruzińsku to tylko niektóre z przepisów, które na pewno Was zainteresują i uzupełnią Waszą wiedzę o domowych sposobach przetwarzania i konserwowania warzyw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na okł. podtyt.: przetwory, soki, kompoty, marmolady, konfitury. Zawiera także poezje nt. kulinariów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Hummusy i pasty / Konrad Budzyk. - Kraków : Flow Books, 2017. - 206, [1] strona : fotografie kolorowe ; 22 cm.
Na okładce: 76 prostych i inspirujących przepisów.
76 prostych i inspirujących przepisów na zdrowe i pyszne hummusy i pasty. To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z czarnej fasoli? Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby kusiła orzechowym smakiem, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Babcine słoiki / [autor: Jolanta Bąk]. - Wydanie I. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Dragon, 2020. - 239, [1] strona : ilustracje ; 27 cm.
(Dragon Kuchnia)
Na okładce i grzbiecie podtytuł: konfitury, przetwory, weki.
Babcine słoiki Konfitury, dżemy, kiszonki… Nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych przetworów. Zamknięte w słoikach skarby lata są nie tylko pyszne, ale też zdrowe! A ich przygotowanie wbrew pozorom nie musi być skomplikowane i czasochłonne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: Kefir, kombucza, kiszone warszywa, mąka ze skiełkowanych ziaren, zakwas.
W "Zdrowym fermencie" Donna Schwenk pokazuje, jak w prosty sposób przygotować pyszne i zdrowe fermentowane potrawy. Po wstępie, w którym zapozna cię z naukowymi podstawami dobrodziejstw fermentacji oraz niezwykłą historią ozdrowienia swojego i swojej rodziny, przeprowadzi cię krok po kroku przez podstawowe metody przygotowywania kefiru, kombuczy, kiszonek czy mąki ze skiełkowanych ziaren i przedstawi ponad 135 opartych na nich przepisów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Encyklopedia domowych wyrobów / [Marta Szydłowska i in.]. - Warszawa : SBM, 2014. - 445, [3] s. : il. ; 29 cm.
(Twoja Kuchnia)
Tęsknota za niezapomnianymi zapachami i smakami dzieciństwa oraz, niestety, w coraz większym stopniu zmodyfikowana żywność, skłaniają do samodzielnego wytwarzania jedzenia. Bo cóż może być smaczniejszego i bardziej wartościowego jak własnoręcznie wypieczony chleb, zamarynowane warzywa oraz tłoczone soki? Encyklopedia domowych wyrobów to kompendium wiedzy na temat wytwarzania zdrowej żywności i napojów. Zgromadzono w niej szczegółowe informacje na temat samodzielnego wypiekania pieczywa, wytwarzania kiełbas, szynek, nabiału oraz dżemów i przetworów z warzyw. Czytelnik znajdzie w niej też przepisy na domowe nalewki, likiery, wina i samogon.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: 80 przepisów bohaterów "Stulecia Winnych".
Poznaj kolejne sekrety kuchni rodziny Winnych Nie ma wątpliwości, że kulinaria są nieodłączną częścią dziedzictwa narodowego. Czy można wyobrazić sobie podróż do Włoch lub Grecji pozbawioną tamtejszych smaków? Podobnie jest z kuchnią rodzinną – to dziedzictwo tworzone przez pokolenia. Smaki dzieciństwa, które wprawiają w zachwyt i pozwalają choć na chwilę wrócić do przeszłości. Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję. Jej niebagatelną częścią są przetwory i nalewki. W kolejnej książce ze smakołykami Winnych Czytelnik znajdzie kilkadziesiąt przepisów na te właśnie pyszności. Konia z rzędem temu, kto oprze się smakołykom Broni Winnej – jej wiśniowej konfiturze wzbogaconej nutą pigwy lub dżemowi aroniowo-gruszkowemu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Twoja Kuchnia)
Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską oraz bazą do innych smakowitych dań. Kiszonki to również pełne witamin naturalne probiotyki, które wspomagają odporność organizmu, dlatego warto po nie sięgać przez cały rok. Książka zawiera cenne porady i opisy sposobów przygotowywania rozmaitych kiszonek wraz z ciekawymi recepturami, zarówno tradycyjnymi, jak i nowatorskimi, wyróżniającymi się zaskakującymi połączeniami składników.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa jednej autorki na okładce i grzbiecie.
To niezwykle praktyczna i kolorowa książka kucharska, w której na 500 zdjęciach krok po kroku pokazano podstawowe techniki i najlepsze przepisy na przetwory w słoiczkach. Wspaniałe fotografie zrobione zostały z góry. Przy przepisach zamieszczono też fotograficzne mapy składników: wystarczy spojrzeć na zdjęcia, aby już na pierwszy rzut oka przekonać się, co jest potrzebne do przygotowania zamkniętych w słoikach i butelkach pyszności i śledzić kolejne etapy perfekcyjnego wykonania przepisu. Na początku książki znajduje się cenne wprowadzenie poświęcone podstawowym technikom wyparzania słoiczków i przechowywania w nich przetworów, bez narażania się na ryzyko ich zepsucia. Dalej są 3 rozdziały: przetwory warzywne, słodkie konfitury i nalewki. Każdy rozdział opatrzono bogatym wstępem zawierającym informacje o cechach charakterystycznych, właściwościach i zastosowaniu produktów, które są potrzebne do wykonania podanych przepisów na weki. Przepisy są przystosowane do użytku domowego. Podane ilości składników pozwalają na przygotowanie 4–6 słoiczków mieszczących po 150 g przetworów warzywnych i 250 g owocowych weków. Z kolei w przypadku nalewek najwygodniej jest sięgnąć po butelki o pojemności 1 litra.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Samowystarczalni w domu i ogrodzie : niezależnie i bliżej natury / Joanna Włodarska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2020. - 302, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Wydarzenia ostatnich miesięcy budzą myśl, że trzeba dążyć do samowystarczalności. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się ona abstrakcją możliwą do osiągnięcia jedynie przez osoby mieszkające na wsi i posiadające wielkie pola, trzeba pamiętać, że również niewielkie mieszkanie w mieście daje nam szerokie możliwości. Nie mając innego wyjścia, na balkonie w Gdańsku uprawiałam swego czasu pomidory, fasolkę, paprykę, groszek cukrowy, cebulę i rzodkiewkę, nie wspominając o różnorodnych ziołach, które opanowały też kuchenny parapet. Wiele rzeczy jesteśmy w stanie zrobić samodzielnie – wiedza zawarta w tej książce pomoże ci się stać się SAMOWYSTARCZALNYM. Przyjmij wyzwanie i bądź samowystarczalny! Jak uprawiać pomidory na balkonie? Z czego produkować własne kosmetyki? Które zioła wzmacniają układ odpornościowy? Jak zrobić zakwas do chleba? Jak w naturalny sposób chronić rośliny przed szkodnikami? Co zrobić z odpadkami kuchennymi? Jakie zioła i warzywa wyrosną na parapecie?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 63 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej