Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(11)
Forma i typ
Książki
(11)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Publikacje fachowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Dostępność
dostępne
(22)
wypożyczone
(2)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(1)
ZWM 5 (W45)
(2)
Koński Jar 10 (W109)
(1)
Nugat 4 (W112)
(2)
Braci Wagów 1 (W127)
(1)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(1)
Dembowskiego 12 (W131)
(7)
Kłobucka 14 (W135)
(3)
K.E.N. 21 (W139)
(1)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(1)
Fanfarowa 19 (BD11)
(1)
Kłobucka 14 (BD37)
(3)
Autor
Everett, Daniel Leonard (1951- )
(2)
Audring, Jenny (1977- )
(1)
Benton, Michael (1956- )
(1)
Cavalli-Sforza, Luigi Luca
(1)
Deutscher, Guy (1969- )
(1)
Dorren, Gaston (1965- )
(1)
Dunbar, R. I. M. (1947- )
(1)
Dupleix, Jill
(1)
Edwards, Alison
(1)
Luty, Jerzy (1975- )
(1)
Nairn, Nick
(1)
Pańkowski, Tomasz
(1)
Sak, Anna
(1)
Stubel, Elena
(1)
Tuz, Adam
(1)
Watson, Frauke (1959- )
(1)
Webb, Philip
(1)
Wood, Bernard
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(6)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Wielka Brytania
(6)
Polska
(4)
Włochy
(1)
Język
angielski
(6)
polski
(4)
włoski
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(3)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura francuska
(1)
Temat
Język angielski
(6)
Pochodzenie języka
(5)
Pochodzenie człowieka
(3)
Żywność pochodzenia zwierzęcego
(3)
Język
(2)
Antropogeografia
(1)
Antropologia słowa
(1)
Everett, Daniel Leonard (1951- )
(1)
Genetyka
(1)
Gramatyka
(1)
Hominidy
(1)
Indianie
(1)
Jajka
(1)
Język pirahã
(1)
Językoznawcy
(1)
Językoznawstwo
(1)
Komunikacja społeczna
(1)
Kontakt językowy
(1)
Kultura
(1)
Ludy i narody
(1)
Mleko
(1)
Mowa
(1)
Pirahã
(1)
Plotka
(1)
Pochodzenie życia
(1)
Sery
(1)
Słownictwo
(1)
Zmiany językowe
(1)
Łosoś atlantycki
(1)
Temat: czas
1901-2000
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1601-1700
(1)
1801-1900
(1)
1945-1989
(1)
2001-
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Amazonia
(1)
Europa
(1)
Gatunek
Opracowanie
(5)
Książka kucharska
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Wydawnictwa popularne
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Dziedzina i ujęcie
Językoznawstwo
(5)
Historia
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Biologia
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
11 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Na Ścieżkach Nauki)
Książka "Jak powstał język" wyjaśnia, co wiemy, co chcielibyśmy wiedzieć i czego zapewne nigdy się nie dowiemy o powstaniu najpotężniejszego narzędzia, jakie stworzył człowiek. To podsumowanie całej obecnej wiedzy na temat ewolucji języka, prowadzone na gruncie wielu dyscyplin - od archeologii i antropologii po neuronaukę. Jednocześnie jest to porywająca podróż przez ponad 60 tysięcy pokoleń dzielących nas od czasów, w których nasz przodek Homo erectus dał początek językowi, zapewniając sobie status niekwestionowanego władcy planety.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 81 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 81 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 81 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 81 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 81 (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 81 (1 egz.)
Książka
W koszyku
The Unfolding of Language : An Evolutionary Tour of Mankind's Greatest Invention / Guy Deutscher. - Wydanie 2. - New York : A Holt Paperback, 2006. - XIII, [2], 358 stron : ilustracje, mapa ; 24 cm.
Index na stronach 350-358.
Language is mankind's greatest invention-except, of course, that it was never invented." So begins linguist Guy Deutscher's enthralling investigation into the genesis and evolution of language. If we started off with rudimentary utterances on the level of "man throw spear," how did we end up with sophisticated grammars, enormous vocabularies, and intricately nuanced degrees of meaning? Drawing on recent groundbreaking discoveries in modern linguistics, Deutscher exposes the elusive forces of creation at work in human communication, giving us fresh insight into how language emerges, evolves, and decays. He traces the evolution of linguistic complexity from an early "Me Tarzan" stage to such elaborate single-word constructions as the Turkish sehirlilestiremediklerimizdensiniz ("you are one of those whom we couldn't turn into a town dweller"). Arguing that destruction and creation in language are intimately entwined, Deutscher shows how these processes are continuously in operation, generating new words, new structures, and new meanings.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 81 (1 egz.)
Książka
W koszyku
The History of Life : A Very Short Introduction / Michael J. Benton. - Great Clarendon Street, Oxford : Oxford University Press, 2008. - X, 170 s. : il. ; 18 cm.
Index s. 167-170.
Very Short Introduction ; 193
Here is the extraordinary story of the unfolding of life on Earth, told by Michael J. Benton, a world-renowned authority on biodiversity. Ranging over four billion years, Benton weaves together the latest findings on fossils, earth history, evolutionary biology, and many other fields to highlight the great leaps that enabled life to evolve from microbe to human--big breakthroughs that made whole new ways of life possible--including cell division and multicellularity, hard skeletons, the move to land, the origin of forests, the move to the air. He describes the mass extinctions, especially the Permian, which obliterated 90% of life, and he sheds light on the origins of human beings, and of the many hominids that went before us. He ends by pointing out that studying the past helps us to predict the future: what happens if the atmosphere warms by 5 degrees? What happens if we destroy much of the biodiversity on Earth? These things have happened before, Benton notes. We need only look to the distant past to know the future of life on Earth.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 573.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak to się stało, że spośród dziesiątków tysięcy gatunków jedynie my opanowaliśmy niebywałą zdolność mówienia? W swojej fascynującej książce światowej sławy antropolog i psycholog ewolucyjny Robin Dunbar rozwija autorską wizję powstania języka – tego najpotężniejszego narzędzia komunikacji, jakim dysponują ludzie. To również opowieść o tym, jak zdrady, kłamstwa i oszustwa – a także silna presja na to, by to wszystko ograniczyć, uczyniły nas ludźmi. W tej książce nie tylko uważnie przyjrzę się temu, co robimy z językiem, lecz także postaram się znaleźć odpowiedzi na bardziej fundamentalne pytania dlaczego mamy język, skąd on się wziął i jak dawno powstał. Będzie to zaczarowana podróż pełna przeskoków z jednego nieoczekiwanego zakamarka naszej struktury biologicznej do drugiego, od historii do hormonów, od bardzo ostentacyjnych zachowań małp do chwil największej ludzkiej intymności. Opowieść ta poprowadzi nas w przeszłość poprzez różne etapy naszych dziejów aż do czasów, gdy nie byliśmy jeszcze ludźmi, lecz zaledwie nie tak znowu niezwykłymi małpami człekokszałtnymi. Jak brzmiały najwcześniejsze języki? Kto nimi mówił? Dlaczego rozwinęły się w to, czym są dzisiaj? Dlaczego wciąż się zmieniały do tego stopnia, że dziś istnieje około 5000 różnych języków (nie licząc tych, które wymarły na przestrzeni tysiącleci, zanim ktoś zdążył je zapisać)? [fragment wstępu]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 81 (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 81 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Simple Food / Text and photographs by Jill Dupleix. - Wydanie 2. - London : Quadrille, 2003. - 192 strony : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
Indeks na stronach 188-192.
Simple Food is a collection of recipes for people who love real food, simple ingredients, and fast preparation. Jill Dupleix's one hundred innovative recipes are based on fresh ingredients and effortless culinary techniques, from light summer dishes to comforting winter foods. Separate chapters for each meal of the day feature easy recipes that suit every occasion, from tasty snacks to trouble-free entertaining.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Human Evolution : A Very Short Introduction / Bernard Wood. - Oxford ; New York : Oxford University Press, 2005. - XI, 131 strona : ilustracje, mapy ; 18 cm.
(Very Short Introduction ; 142)
Index s. 125-131.
This Very Short Introduction traces the history of paleoanthropology from its beginnings in the eighteenth century to the latest fossil finds. Although concentrating on the fossil evidence for human evolution, it also covers the latest genetic evidence about regional variations in the modern human genome that relate to our evolutionary history. Bernard Wood draws on over thirty years of experience to provide an insider's view of the field and some of the personalities in it, and demonstrates that our understanding of human evolution is critically dependent on advances in related sciences such as paleoclimatology, geochronology, systematics, genetics, and developmental biology.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 575.8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks na stronach 142-144.
Quick to prepare and endlessly versatile, salmon is now more available and affordable than ever before. No longer a luxury to be saved for special occasions, it's the perfect ingredient for an informal supper or a relaxed weekend lunch, and a great standby for a quick family meal. This 'king of fish' is truly second to none. In Top 100 Salmon Recipes, Nick Nairn, renowned for his enthusiasm for fresh ingredients and wonderfully inventive cooking, gives us his favourite salmon dishes. His recipes range from classics, such as Poached Salmon with Garden Salad and Salmon and Goats Cheese Tart to the more unusual, including Orange and Coriander Marinated Salmon and Salmon Teriyaki Sticks. Written with foolproof step-by-step instructions, the recipes are all simple to prepare and use readily available ingredients. Nick also gives information on how to buy the best salmon, advice on preparation techniques and suggestions of wines to serve with salmon. The perfect book to dip into whenever you need culinary inspiration, Nick Nairns Top 100 Salmon Recipes contains every salmon dish youll ever need.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Eggs, Milk & Cheese. - London : The Reader's Digest Association Limited, 2002. - 160 stron : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
(Eat Well Live Well / Reader's Digest)
Indeks na stronach 159-160.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteca Adelphi ; 367)
Tytuł oryginału: Gènes, peuples et langues.
Index na stronach 333-354.
Per quarantacinque anni Cavalli-Sforza, con una squadra di altri scienziati, si è dedicato a un’impresa magistrale e poderosa, esposta in Storia e geografia dei geni umani. Ma il lettore troverà delineati gli elementi portanti di tale ricerca in questo volume, nel quale confluiscono due serie di lezioni tenute al Collège de France. Cavalli-Sforza e i suoi collaboratori hanno innanzitutto cartografato la distribuzione di centinaia di geni su scala mondiale, per dedurre dal confronto delle mappe le linee filogenetiche delle popolazioni. L’albero genealogico così costruito è stato quindi messo in rapporto con una enorme quantità di dati demografici, archeologici, linguistici. E la sorprendente conclusione verso cui la ricerca converge ci mostra il sovrapporsi di genealogie diverse: quella genetica, quella paleoantropologica e quella linguistica si rivelano in accordo e si corroborano a vicenda. Ne consegue che i geni, i popoli e le lingue si sono irradiati parallelamente, attraverso una serie di migrazioni che hanno avuto origine in Africa. Sotto gli occhi del lettore si viene così elaborando una prospettiva unitaria su circa centomila anni di vicende della specie umana. Mai prima d’ora una indagine scientifica aveva saputo illuminare con altrettanta precisione il rapporto tra geni e culture, riuscendo fra l’altro a liberare da presupposti erronei la controversa nozione di razza.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dembowskiego 12 (W131)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 572 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pirahã to niewielkie plemię amazońskich Indian, którego kultura przetrwała wieki nietknięta cywilizacją Zachodu. Nie mają systemu liczbowego, stałych określeń na kolor, nie znają pisma, pojęcia wojny i własności prywatnej, a uznawani są za jednych z najszczęśliwszych ludów świata. Daniel L. Everett przybył do Indian Pirahã jako ewangelicki misjonarz w nadziei, że nawróci ich na chrześcijaństwo. Znalazł się w świecie bez liczb, bez czasu, w którym ludzie śpią nie dłużej niż 2 godziny, a zamiast słów wydają pomruki i gwizdy. Pobyt w Amazonii całkowicie zmienił jego życie i poglądy. Everett był pod tak dużym wrażeniem sposobu życia Indian, że ostatecznie stracił powołanie i kolejne 30 lat poświęcił badaniu fascynującej kultury i języka Pirahã. Autor przekonuje, że szeroko rozumiane poczucie szczęścia jest głęboko zakorzenione w pierwotnych, naturalnych instynktach, niezmąconych cywilizacyjnym postępem. Dzięki lekturze tej książki czytelnik ma szansę odkryć na nowo świat ludzi szczęśliwych i zredefiniować swój własny, do którego przynależy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Lingo : a language spotter's guide to Europe.
„Dziesiątki języków Europy kryją frapujące opowieści. W tej książce postanowiłem opowiedzieć sześćdziesiąt najlepszych. Dowiemy się z niej, jak to jest, że francuskim, na pozór tak dojrzałym, w gruncie rzeczy rządzi obsesja na punkcie matki. Odkryjemy, dlaczego hiszpański brzmi jak pistolet maszynowy. A jeśli sądziliśmy, że niemiecki rozprzestrzeniał się po Europie, kładąc ludziom nóż na gardle, przygotujmy się na niespodziankę. Wyruszymy jeszcze dalej, żeby zbadać osobliwie demokratyczną naturę norweskiego, skłonność niderlandzkiego do przekraczania granic płciowych, krwawe boje toczone o grekę i językowe sieroctwo na Bałkanach. A już najdalej od uczęszczanych szlaków wasz przewodnik wskaże wam prastare rodzinne klejnoty litewskiego, snobizm łużyckiego i zagadkowe zwyczaje baskijskiego. I wierzcie lub nie, ale niektóre z najbardziej niesamowitych opowieści językowych w Europie czekają na odkrycie u samych wrót Wielkiej Brytanii – jakby nie z tego świata, a zarazem jak zza miedzy – w językach celtyckich oraz shelta i anglo-romani”.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 81 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 81 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 81 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 81 (1 egz.)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 81 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 81 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej