Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(69)
Forma i typ
Książki
(68)
Publikacje popularnonaukowe
(15)
Poradniki i przewodniki
(12)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Audiobooki
(1)
Proza
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(162)
wypożyczone
(10)
tylko na miejscu
(4)
nieokreślona
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(36)
ZWM 5 (W45)
(11)
Koński Jar 10 (W109)
(8)
Nugat 4 (W112)
(18)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(2)
Braci Wagów 1 (W127)
(21)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(11)
Dembowskiego 12 (W131)
(1)
Cybisa 6 (W134)
(1)
Kłobucka 14 (W135)
(13)
K.E.N. 21 (W139)
(12)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
(4)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa)
(1)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(9)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(6)
Barwna 8 (BD9)
(4)
Fanfarowa 19 (BD11)
(3)
Kłobucka 14 (BD37)
(6)
Na Uboczu 2 (BD60)
(7)
6-go Sierpnia 23 (W34 Czytelnia)
(2)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(1)
Autor
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(5)
Kasprzyk-Chevriaux, Magdalena
(3)
Bockenheim, Krystyna (1935- )
(2)
Fiedoruk, Andrzej (1957- )
(2)
Kręglicka, Agnieszka
(2)
Majewski, Janusz (1931- )
(2)
Makłowicz, Robert (1963- )
(2)
Modelski, Łukasz (1970- )
(2)
Nasierowska, Zofia (1938- )
(2)
Tomaszewska-Bolałek, Magdalena
(2)
Abdalla, Michael (1952- )
(1)
Adams, Julie Pointer
(1)
Ambrożewski, Jacek (1989- )
(1)
Applebaum, Anne (1964- )
(1)
Arno, Anna (1984- )
(1)
Atkinson, Patricia
(1)
Babunashvili, Vaho
(1)
Baranowska, Natalia
(1)
Barbasiewicz, Maria
(1)
Bardel, Michał (1976- )
(1)
Bertall (1820-1882)
(1)
Bisek-Szladowska, Rozala
(1)
Blumenthal, Heston (1966- )
(1)
Boberska, Marta
(1)
Bogdanowicz, Dżenneta
(1)
Bralczyk, Jerzy (1947- )
(1)
Brillat-Savarin, Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Brunetti, Ilaria
(1)
Bukowczan-Rzeszut, Agnieszka
(1)
Celada, Eva
(1)
Cesari, Luca (1984- )
(1)
Chojnowski, Karol
(1)
Chérisey, Côme de
(1)
Cieślik, Donata
(1)
Czapińska, Wiesława (1932-2010)
(1)
Czerniecki, Stanisław
(1)
Drasek-Kańska, Malina
(1)
Dywan, Agnieszka
(1)
Eco, Umberto (1932-2016)
(1)
Escoffier, Michel
(1)
Filipowicz, Wika
(1)
Fort, Matthew (1947- )
(1)
Gaudry, François-Régis (1975- )
(1)
Gilbert, Elizabeth (1969- )
(1)
Granville, Adam
(1)
Grynberg, Mikołaj (1966- )
(1)
Guze, Joanna (1917-2009)
(1)
Honoré, Carl
(1)
Horodyska, Ewa (1964- )
(1)
Huszcza, Romuald (1950- )
(1)
Iwaszkiewicz, Maria (1924-2019)
(1)
Jackowicz, Jan
(1)
Jakubowska, Justyna
(1)
Jasińska-Jastrun, Ewa (1972- )
(1)
Jurksztowicz, Anna (1963- )
(1)
Kalinowski, Andrzej (1959- )
(1)
Kalniņa, Irma (1950- )
(1)
Karaszewski, Zbigniew (1954- )
(1)
Kinsella, Kajsa
(1)
Kledzik, Emilia (1982- )
(1)
Kochiashvili, Zurab
(1)
Kolecki-Majewicz, Tomasz
(1)
Kostioukovitch, Elena (1958- )
(1)
Kozioł, Andrzej
(1)
Kręglicki, Marcin
(1)
Kuhl, Anke (1970- )
(1)
Kumaniecka, Janina (1940-2007)
(1)
Kłodecki, Mateusz
(1)
Lengren, Katarzyna (1951- )
(1)
Liebling, A. J. (1904-1963)
(1)
Loth, Roman (1931- )
(1)
Loth-Ignaciuk, Agata
(1)
Lubomirski, Stanisław (1931- )
(1)
Maclean, Charles
(1)
Majewski, Lech (1947- )
(1)
Majewski, Lech (1953- )
(1)
Makłowicz, Robert (1963- ). Podróże kulinarne Roberta Makłowicza (pol.)
(1)
Malaguzzi, Silvia
(1)
Malerba, Giulia
(1)
Malinowska-Grupińska, Dorota (1956- )
(1)
Matusiak, Anna (1940- )
(1)
Maxeiner, Alexandra (1971- )
(1)
Mayle, Peter (1939- )
(1)
Mazet-Delpeuch, Daniele (1942- )
(1)
Michalczuk, Anna
(1)
Mizielińska, Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński, Daniel (1982- )
(1)
Molęda, Katarzyna
(1)
Morka, Ewa
(1)
Ochab, Maryna (1946- )
(1)
Ogrodowska, Barbara
(1)
Olszański, Tadeusz (1929- )
(1)
Pawlas, Andrzej
(1)
Pałkiewicz, Jacek (1942- )
(1)
Perepeczko, Agnieszka (1942- )
(1)
Petrini, Carlo (1949- )
(1)
Pierini, Alessandra
(1)
Polak, Radek
(1)
Poznański, Jerzy (kulinaria)
(1)
Próba, Maciej
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(15)
2010 - 2019
(37)
2000 - 2009
(16)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(33)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(68)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(64)
angielski
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(4)
Dzieci
(4)
9-13 lat
(3)
0-5 lat
(1)
14-17 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura estońska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Kultura stołu
(69)
Kucharstwo
(14)
Żywność
(11)
Obyczaje i zwyczaje
(9)
Kuchnia polska
(7)
Życie codzienne
(7)
Kuchnia włoska
(5)
Jedzenie (czynność)
(4)
Obyczaje
(4)
Odżywianie
(4)
Gastronomia
(3)
Przyjęcia okolicznościowe
(3)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Czerniecki Stanisław
(2)
Kuchnia węgierska
(2)
Kulinaria
(2)
Kultura dworska
(2)
Obiad
(2)
Potrawy
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Restauracje
(2)
Savoir-vivre
(2)
Architektura skandynawska
(1)
Asyryjczycy (lud współczesny)
(1)
Babunashvili, Vaho
(1)
Bogdanowicz, Dżenneta
(1)
Dalí, Salvador (1904-1989)
(1)
Dieta
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Dziennikarze prasowi
(1)
Fast food
(1)
Fiszer, Franciszek (1860-1937)
(1)
Fort, Matthew (1947- )
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Iwaszkiewicz (rodzina)
(1)
Jan III Sobieski (król Polski ; 1629-1696)
(1)
Kobieta
(1)
Koreańczycy
(1)
Książka kucharska
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia gruzińska
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia koreańska
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia skandynawska
(1)
Kuchnia staropolska
(1)
Kuchnia tatarska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Liebling, A. J. (1904-1963)
(1)
Literatura koreańska
(1)
Makaron
(1)
Malarstwo hiszpańskie
(1)
Mayle, Peter (1939- )
(1)
Mitologia skandynawska
(1)
Mięso
(1)
Moda męska
(1)
Mężczyzna
(1)
Naleśniki
(1)
Obyczaje towarzyskie
(1)
Papiestwo
(1)
Pałkiewicz, Jacek (1942- )
(1)
Podróże
(1)
Polacy za granicą
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Postacie historyczne
(1)
Praca
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Przyjemność
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Rolnictwo
(1)
Rytuały i ceremonie
(1)
Smak
(1)
Społeczeństwo
(1)
Społeczności lokalne
(1)
Styl życia
(1)
Symbole
(1)
Sztuka
(1)
Sztuka stosowana skandynawska
(1)
Tatarzy
(1)
Tematy i motywy
(1)
Tencer, Janusz
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Uczucia
(1)
Wino
(1)
Władcy
(1)
Zmysły
(1)
Święta
(1)
Życie towarzyskie
(1)
Żywność przetworzona
(1)
Żywność wygodna
(1)
Temat: dzieło
Compendium ferculorum albo Zebranie potraw
(2)
Temat: czas
1901-2000
(8)
1601-1700
(6)
2001-
(6)
1701-1800
(5)
1801-1900
(5)
1501-1600
(4)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1801-
(1)
1901-
(1)
1918-
(1)
1918-1939
(1)
2001-0
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(10)
Włochy
(4)
Japonia
(2)
Bliski Wschód
(1)
Francja
(1)
Grecja
(1)
Korea (państwo dawne)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Kruszyniany (woj. podlaskie, pow. sokólski, gm. Krynki)
(1)
Mezopotamia
(1)
Nieszawa (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Skandynawia
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Szwecja
(1)
Warszawa
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(18)
Opracowanie
(13)
Poradnik
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Wydawnictwa popularne
(4)
Wywiad dziennikarski
(4)
Książka kucharska
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Esej
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Pamiętniki polskie
(2)
Album
(1)
Antologia
(1)
Encyklopedia
(1)
Literatura podróżnicza angielska
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki francuskie
(1)
Pamiętniki gruzińskie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publicystyka polska
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż polski
(1)
Spis
(1)
Szkice literackie niemieckie
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(18)
Kulinaria
(17)
Etnologia i antropologia kulturowa
(14)
Kultura i sztuka
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Podróże i turystyka
(2)
Dom i ogród
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Psychologia
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
69 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wydanie 1 broszurowe. - Wrocław : Wydawnictwo Dolnośląskie, 2003. - 218, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 19 cm.
(A To Polska Właśnie)
Co jedli i pili nasi przodkowie, jak rozwijała się sztuka kulinarna? Zwyczaje przy stole oraz niezwykłe przepisy kulinarne naszych babek. Tysiącletnie dzieje polskiego stołu i kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Fanfarowa 19 (BD11)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwy rozmówców na okł.
Więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Jest trudny do nazwania i dla wielu osób nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają. To z nimi rozmawia Łukasz Modelski - o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Wywiady były publikowane w ,,Twoim stylu" i audycji ,,Droga przez Mąkę", którą autor prowadzi w radiowej Dwójce. W książce mają jednak pełniejszą formę, a każdy z nich okraszony został ulubionym przepisem danego rozmówcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Korek czy zakrętka? / Michał Bardel. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2018. - 269, [3] strony ; 23 cm.
Na okładce podtytuł: wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, a nie masz kogo zapytać.
Pierwsze kroki w świecie wina Jak kupić dobre wino, ile go nalewać do kieliszka, jak łączyć wino z jedzeniem, jak rozpoznać chorobę korkową i czy wypada lubić słodkie wina? Michał Bardel – mistrz i znawca wina, potrafiący w prosty sposób przekazywać wiedzę o nim, prezentuje pełen anegdot praktyczny przewodnik, z którego dowiemy się: Dlaczego dawniej kobiety przyłapane na piciu wina były karane na równi z cudzołożnicami? Czy szlachetne tokaje powstają ze spleśniałych winogron? Dlaczego na etykietach win jakościowych nigdy nie znajdziemy określenia "półwytrawne”? To elementarz dla wszystkich, którzy lubią wino, ale niewiele wiedzą na jego temat.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
IQuchnia czyli Jak inteligentnie jeść i pić / Anna Jurksztowicz. - Warszawa : Edipresse Polska, cop. 2016. - 238, [2] s. : il. kolor. ; 26 cm.
(Edipresse Książki)
Jak być perfekcyjną panią domu, nie siedząc w kuchni godzinami? Jak świadomie kupować, gotować, karmić rodzinę, przyjaciół i siebie? Jak inteligentnie być na diecie, jeść, pić i nie tyć? Znajdziecie tu przepisy i porady przyprawione szczyptą humoru Autorki. Gotowanie to dla mnie WIELKA PRZYJEMNOŚĆ!!! Jeszcze nikt (mam taką nadzieję) na tym nie ucierpiał. Gotowanie jest wspaniałym sposobem na odstresowanie i jest sztuką, gdyż wymaga odwagi i kreatywnego podejścia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak Węgier / Robert Makłowicz. - Kraków : Znak, 2006. - 149, [3] s. : il. (gł. kolor.) ; 23 cm.
(Podróże kulinarne Roberta Makłowicza / Robert Makłowicz)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje polskiego stołu / Barbara Ogrodowska. - Wyd. 3. popr. - Warszawa : Sport i Turystyka - Muza, 2012. - 355, [5] s. : il. (gł. kolor.) ; 21 cm.
(Ocalić od Zapomnienia / Muza)
Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni. Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja sie chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392.8 (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Książka
W koszyku
Anthelme Brillat-Savarin (1755 – 1826) był francuskim prawnikiem. Sprawował urząd sędziego oraz – mimo okresu niełaski – pełnił wysokie funkcje urzędnicze. W 1825 roku opublikował Fizjologię smaku, która od razu została obwołana utworem najwyższego lotu. Jest to lekka, dowcipna, pełna anegdot opowieść o kulturze kulinarnej – dziedzinie, w której Francuzi wiodą prym od stuleci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-4 fr. (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Na całym świecie ludzie smażą placki z mąki i wody na rozgrzanej blasze. Czasami dodają jajko, mleko albo drożdże. Nazywają je różnie w swoich językach, doprawiają na słono, ostro lub słodko. Te placki to naleśniki, pankejki, serawi, bliny, tortille i wiele innych. Z tej bogato ilustrowanej książki kucharskiej dowiecie się, kiedy wysiać ziarna na mąkę, czy łatwo jest wydoić krowę oraz skąd się bierze masło. Poznacie przepisy na naleśniki z całego świata i przekonacie się, że WSZYSCY JEDZĄ NALEŚNIKI.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Atlas smaku / [tekst Giulia Malerba ; przekład Ksenia Zawanowska]. - Ożarów Mazowiecki : Olesiejuk, cop. 2016. - 71 s. : il. kolor. ; 38 cm.
Ilustracje Febe Sillani poprowadzą czytelników w podróż po magicznej krainie potraw i ich składników, roślin i zwierząt, które stanowią przysmaki w różnych częściach świata: w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Europie, Azji, Afryce oraz Australii i Oceanii. Rozdział poświęcony każdej z nich otwiera mapa polityczna, na której pokazane są najbardziej typowe produkty. Kolejne strony dotyczą kilku wybranych państw. Opisujemy na nich najbardziej charakterystyczne potrawy, historie i ciekawostki związane z miejscowymi przysmakami. Kraj po kraju atlas smaku nabiera kształtu, a czytelnicy świetnie się bawią, eksplorując gastronomiczne cuda Ziemi i odkrywając różnorodność tradycji kulinarnych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Alles lecker!
Jedzą wszyscy. Rano, w południe, wieczorem. Przez całe życie. I to na całym świecie. Jedzenie to dla nas wielka przyjemność! Ale czasami przysparza też zmartwień. Kto? Co? I kto? Kogo? Je! Co uważamy za obrzydliwe? Kiedy i gdzie jedzenie sprawia nam ogromną przyjemność? Dlaczego dzieci na całym świecie uwielbiają cukierki? Skąd się wzięły zasady zachowania przy stole i dlaczego są inne w różnych krajach? Wszystkiego dowiecie się z tej książki. Będzie bardzo smacznie, wręcz pysznie!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 DM (1 egz.)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nobel dla papryki / Tadeusz Olszański. - Warszawa : Studio Emka, cop. 2011. - 124 s. : il. ; 23 cm.
Książka ukazała się w kilku nakładach w ponad 100 tysiącach egzemplarzy. A że madziarska kuchnia ciągle jest pyszna oraz chwalona przez tych, którzy odwiedzają bądź przejeżdżają przez Węgry i tęsknią za tamtymi smakami - wznowienie, a właściwie nowa wersja Nobla dla papryki spełni ich oczekiwania. Dzięki 75 najważniejszym i sprawdzonym przepisom węgierskich potraw. Od gulaszu po naleśniki Gundela.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje kulinarne Korei / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami, 2015. - 303 s. : fot. kolor. ; 25 cm.
„Tradycje kulinarne Korei” to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64(519) (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wrocław : Wydawnictwo Dolnośląskie, 1998. - 218, [2] s. : il. (w tym kolor.), faks., fot., mapy, portr. ; 20 cm.
(A To Polska Właśnie / Dolnośląskie)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Czytelnia Naukowa zamknięta z powodu remontu.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Sekrety kuchni Watykanu / Eva Celada ; Tł. Marta Boberska. - Warszawa : Świat Książki, 2010. - 319 s. : il. (gł. kolor.) ; 22 cm.
Tyt. oryg.: Los secretos de la cocina del Vaticano, 2006. Publ. klubu Świat Książki nr 6998.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej