Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(377)
Forma i typ
Książki
(377)
Poradniki i przewodniki
(275)
Publikacje popularnonaukowe
(10)
Publikacje fachowe
(8)
Proza
(7)
Albumy i książki artystyczne
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Poezja
(1)
Dostępność
dostępne
(559)
wypożyczone
(76)
nieokreślona
(3)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(125)
ZWM 5 (W45)
(86)
Koński Jar 10 (W109)
(22)
Nugat 4 (W112)
(33)
Nugat 4 (W112 Oddział dla Dzieci)
(5)
Braci Wagów 1 (W127)
(121)
Barwna 8 - Muzeum (W127)
(1)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(37)
Dembowskiego 12 (W131)
(17)
Kłobucka 14 (W135)
(82)
K.E.N. 21 (W139)
(25)
K.E.N. 21 (W139 Oddział dla Dzieci)
(3)
Lachmana 5 (Czytelnia Naukowa do wypożyczania)
(7)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(10)
Barwna 8 (BD9)
(15)
Fanfarowa 19 (BD11)
(8)
Kłobucka 14 (BD37)
(24)
Na Uboczu 2 (BD60)
(17)
Braci Wagów 1 ("Czytelnia 9")
(1)
Autor
Pająk, Zofia
(10)
Makarowska, Magdalena
(8)
Drukort, Magdalena
(6)
Durnowska, Małgorzata
(6)
Kozak, Krystyna (1961- )
(5)
Czelej, Anna
(4)
Czelej, Anna. W kuchni pięciu przemian (pol.)
(4)
Green, Fern
(4)
Kalemba-Drożdż, Małgorzata
(4)
Kucharski, Piotr (kucharz)
(4)
Maciąg, Agnieszka (1969- )
(4)
Musiałowska, Dominika (dziennikarka)
(4)
Rooney, Deirdre
(4)
Szczepanowska, Anna T
(4)
Wolański, Robert (fotograf)
(4)
Bareła, Malwina
(3)
Baron, Aleksander
(3)
Bielecka, Justyna
(3)
Cino, Emanuela
(3)
Dajka, Krystyna
(3)
Dymek, Marta
(3)
Dąbrowska, Beata Anna
(3)
Jarzynka-Jendrzejewska, Magdalena
(3)
Korkosz, Michał
(3)
Krawczyk, Marta
(3)
Krzyżanek, Joanna
(3)
Mrozowska-Szaciłło, Monika (1980- )
(3)
Pawlikowska, Beata (1965- )
(3)
Samborska, Małgorzata (tłumaczka)
(3)
Skarżyńska, Katarzyna
(3)
Starmach, Anna (1987- )
(3)
Sypnik-Pogorzelska, Ewa
(3)
Szaciłło, Karolina
(3)
Szaciłło, Maciej
(3)
Wójciak, Dominika
(3)
Zaremba, Marek (dietetyk)
(3)
Zasuwa, Iwona
(3)
Świątkowska, Dorota
(3)
Anger, Joanna
(2)
Bajorek, Joanna
(2)
Bartkiewicz, Bartosz (tłumacz)
(2)
Bednarska, Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Bochenek, Karolina
(2)
Błażejewska-Stuhr, Katarzyna
(2)
Cagnoni, Licia
(2)
Campbell, LeAnne
(2)
Chodakowska, Ewa (1982- )
(2)
Doniczka, Aleksandra
(2)
Dusy, Tanja
(2)
Dywan, Agnieszka
(2)
Dąbrowska, Ewa (nauki medyczne)
(2)
Francuz, Sabina
(2)
Fruga, Aleksandra
(2)
Gaca, Konrad (1976-2018)
(2)
Górecka, Dominika (1980- )
(2)
Ida, Akiko
(2)
Iwańska, Katarzyna (tłumacz)
(2)
Jakubiak, Tomasz (1983- )
(2)
Karus-Wysocka, Katarzyna
(2)
Ketchum, Carolyn
(2)
Kieżun, Bartek (1976- )
(2)
Kotarski, Bartłomiej Marcin
(2)
Krzyżanek, Joanna. Ignaś Ziółko gotuje
(2)
Krzyżanowski, Krzysztof (tłumacz)
(2)
Kulawik, Ida
(2)
Kuroń, Jan
(2)
Lewandowa, Fanni
(2)
Lewandowska, Agata (dietetyk)
(2)
Lis, Hanna
(2)
Lis, Paweł
(2)
Loiseau, Anna
(2)
Malina, Dorota
(2)
Marecka, Marieta
(2)
Martin, Mélanie
(2)
Małota, Aleksandra
(2)
Moran, Michel
(2)
Murota, Maori
(2)
Nowakowska, Kaja
(2)
Ochman, Paweł
(2)
Ottolenghi, Yotam (1968- )
(2)
Palmowska, Anna
(2)
Paruzel, Kinga
(2)
Pieńkos, Magdalena (kulinaria)
(2)
Piszczek, Anna (polonistka)
(2)
Ploton, Olivier
(2)
Princet, Aline
(2)
Próchniewicz, Dorota
(2)
Pustelnik, Anastazja
(2)
Ruszkowska, Małgorzata (1979- )
(2)
Rączka, Remigiusz
(2)
Seeletso, Joseph (1971- )
(2)
Skotnicka, Paulina
(2)
Smile, Olga
(2)
Stolińska-Fiedorowicz, Hanna
(2)
Szczepański, Grzegorz (tłumacz)
(2)
Szymanderska, Hanna (1944-2014)
(2)
Teperek, Agata (1988- )
(2)
Tkaczyk-Borówka, Edyta
(2)
Trojan, Eleonora
(2)
Urban, Viola
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(86)
2010 - 2019
(273)
2000 - 2009
(14)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(283)
1989-2000
(3)
1901-2000
(2)
1801-1900
(1)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(358)
Wielka Brytania
(11)
Rosja
(3)
Stany Zjednoczone
(2)
Włochy
(1)
Język
polski
(336)
angielski
(13)
rosyjski
(3)
włoski
(1)
Odbiorca
Dzieci
(14)
9-13 lat
(8)
6-8 lat
(5)
Chorzy
(1)
Cukrzycy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(20)
Literatura angielska
(8)
Literatura amerykańska
(3)
Literatura włoska
(2)
Literatura francuska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(56)
Kuchnia wegetariańska
(36)
Potrawy dietetyczne
(26)
Kuchnia wegańska
(25)
Ciasta
(23)
Desery
(22)
Kuchnia polska
(18)
Kucharstwo
(17)
Weganizm
(13)
Odżywianie
(12)
Potrawy dla dzieci
(12)
Wegetarianizm
(12)
Zupy
(12)
Język angielski
(10)
Koktajle
(10)
Kuchnia włoska
(10)
Dieta bezglutenowa
(9)
Dieta niskowęglowodanowa
(9)
Kuchnia regionalna
(9)
Leczenie dietą
(9)
Słodycze
(9)
Dieta bezmleczna
(8)
Obiad
(8)
Dietetyka
(7)
Insulinooporność
(7)
Posiłki na wynos
(7)
Potrawy szybkie i łatwe
(7)
Kiszenie żywności
(6)
Napoje
(6)
Rośliny jadalne dzikie
(6)
Kuchnia japońska
(5)
Kuchnia sezonowa
(5)
Kuchnia żydowska
(5)
Pieczywo
(5)
Przetwory owocowo-warzywne
(5)
Zdrowy styl życia
(5)
Czekolada
(4)
Dieta oczyszczająca
(4)
Kanapki i przekąski
(4)
Kolacja
(4)
Kuchnia francuska
(4)
Kuchnia pięciu przemian
(4)
Kuchnia śląska
(4)
Kultura stołu
(4)
Przyprawy
(4)
Rośliny lekarskie
(4)
Smoothies
(4)
Warzywa
(4)
Warzywa i owoce kiszone
(4)
Ziołolecznictwo
(4)
Śniadanie
(4)
Żywność
(4)
Chleb
(3)
Cukrzyca
(3)
Dieta cukrzycowa
(3)
Dieta odchudzająca
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Fermentacja
(3)
Język rosyjski
(3)
Kasza
(3)
Książka kucharska
(3)
Potrawy
(3)
Potrawy z ryb i owoców morza
(3)
Potrawy świąteczne
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Surówki i sałatki
(3)
Zero Waste
(3)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(3)
Żywność bezglutenowa
(3)
Żywność pochodzenia zwierzęcego
(3)
Aktywność fizyczna
(2)
Cholesterol
(2)
Chwasty
(2)
Cordon bleu (Paryż)
(2)
Cukiernictwo
(2)
Dieta
(2)
Dieta fleksitariańska
(2)
Dieta paleo
(2)
Dieta wysokotłuszczowa
(2)
Dynia
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Gotowanie
(2)
Jajka
(2)
Konfitury i dżemy
(2)
Kuchnia europejska
(2)
Kuchnia grecka
(2)
Kuchnia gruzińska
(2)
Kuchnia koreańska
(2)
Kuchnia rosyjska
(2)
Kuchnia słowiańska
(2)
Kuchnie świata
(2)
Makaron
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Niemowlę
(2)
Odporność
(2)
Potrawy mięsne
(2)
Produkty i przetwory zbożowe
(2)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(2)
Rośliny ozdobne
(2)
Sery
(2)
Temat: dzieło
Biblia
(1)
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1901-2000
(2)
1201-1300
(1)
Temat: miejsce
Polska
(7)
Włochy
(3)
Górny Śląsk
(2)
Japonia
(2)
Ateny (Grecja)
(1)
Bliski Wschód
(1)
Grecja
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Palestyna (region)
(1)
Portugalia
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(367)
Publikacja bogato ilustrowana
(167)
Przepisy kulinarne
(95)
Poradnik
(48)
Książki kucharskie
(6)
Opowiadania i nowele
(5)
Powieść
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Rozważania i rozmyślania religijne
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Encyklopedia
(1)
Fantasy
(1)
Jadłospis
(1)
Kryminał
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Przewodnik tematyczny DBN
(1)
Wiersze
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(282)
Medycyna i zdrowie
(39)
Historia
(7)
Etnologia i antropologia kulturowa
(6)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Dom i ogród
(2)
Podróże i turystyka
(2)
Religia i duchowość
(2)
Biologia
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Psychologia
(1)
377 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Jakubiak lokalnie / Tomasz Jakubiak. - Warszawa : Egmont Polska, 2015. - 217, [55] s. : il. kolor. ; 26 cm.
"Jestem fanem lokalności i regionalności. Marzę o tym, by coraz więcej ludzi dostrzegło potencjał polskich produktów. Bo naprawdę mamy się czym chwalić - nasze jedzenie jest pyszne, wysokiej jakości i różnorodne. Oczywiście nie ograniczam się jednak wyłącznie do tradycyjnych przepisów. Czerpię inspiracje z kuchni całego świata i staram się tak komponować receptury, by dania, których bazą są polskie składniki, były ciekawe, zabawne i pyszne. Tak, jedzenie ma być przyjemnością! W tej książce prezentuję Wam przepisy sprawdzone, lubiane przez moich bliskich, widzów mojego programu i gości restauracji. Chciałbym, żeby każdy - i początkujący kucharz, i zaawansowany foodie, i mięsożerca, i weganin - mógł tu znaleźć coś dla siebie. Życzę Wam wspaniałej przygody z gotowaniem i zachęcam do podróżowania po Polsce w poszukiwaniu lokalnych smaków."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Kulinarne opowieści / Dominika Wójciak. - Warszawa : TVN Media, 2014. - 158, [2] s. : il. kolor. ; 27 cm.
Na s. tyt. i okł.: Książka zwycięzcy programu "MasterChef", "MasterChef" sezon 3.
Wybierz się w podróż do świata aromatycznych przypraw, kulinarnych poszukiwań i domowych wypieków. Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji programu MasterChef, prezentuje 84 przepisy na pyszne dania, słodkie i wytrawne, które przygotujesz z dostępnych produktów. Z pasją opowiada o dalekich wyprawach, ukochanym Podhalu, dzieciństwie na wsi i zaskakujących kompozycjach smaków. Czytając ten wyjątkowy kulinarny pamiętnik, poczujesz zapach prażonego kuminu i porannej owsianki, przekonasz się, że każda potrawa ma swoją historię. Dowiedz się, jak przygotować pyszny śmietankowy twaróg albo czym poczęstować niespodziewanych gości. Wypróbuj przepis na sernik dyniowy, placuszki jaglane i kurczaka w pomidorowym curry. Odkryj tajemnicę przyrządzania karmelizowanej marchewki i słodkiej pieczonej papryki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The little book of lunch.
Książka zawiera przepisy na szybkie dania lunchowe dla każdego: wegańskie, wegetariańskie, z dodatkiem mięsa lub ryb, na ciepło i na zimno.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wiosna w kuchni pięciu przemian : przepisy wegetariańskie / Anna Czelej. - Wydanie 2. - Białystok : Illuminatio, 2014. - 230 stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
(W kuchni pięciu przemian / Anna Czelej)
Oto nie lada gratka dla miłośników gotowania według kuchni Pięciu Przemian i dla tych, którzy chcieliby spróbować swoich sił w tej metodzie - pierwsza z serii czterech książek kulinarnych na każdą porę roku. W przygotowaniu kolejne - Lato, Jesień i Zima. Wiosna w kuchni Pięciu Przemian to zbiór ponad stu autorskich przepisów - na dania wegetariańskie, a także bezglutenowe - opatrzonych zdjęciami apetycznych potraw. Przepisy dopasowane zostały do konkretnej pory roku z zachowaniem zasad Pięciu Przemian, dotyczących składników, przemian i smaków. W sześciu rozdziałach zawarte zostały przepisy na wiosenne zupy, surówki i sałatki, warzywa gotowane, duszone i pieczone, dania główne, przekąski i dodatki oraz desery. To twój osobisty przewodnik po kuchni Pięciu Przemian, dzięki któremu:
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zima w kuchni pięciu przemian : przepisy wegetariańskie / Anna Czelej. - Wydanie 2. - Białystok : Illuminatio, 2014. - 228, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
(W kuchni pięciu przemian / Anna Czelej)
Zimą musimy zwracać szczególną uwagę na równowagę organizmu i reagować na okoliczności zewnętrzne, czyli wszechobecne chłody. W utrzymaniu ciepła i zharmonizowaniu organizmu pomocne może być odpowiednie pożywienie, szczególnie długo gotowane i pieczone potrawy z większą ilością rozgrzewających przypraw. Gęste i zawiesiste zupy, kasze z dodatkiem warzyw strączkowych, pierniki, makowce z dużą ilością orzechów, a także kompoty z cynamonem czy goździkami to przykłady dań idealnych na zimowe dni. Gdy dodatkowo przygotujemy je zgodnie z kuchnią Pięciu Przemian, możemy mieć pewność, że nasza zimowa dieta będzie obfitowała w zdrowe i zbilansowane posiłki. To już ostatnia książka z serii W kuchni Pięciu Przemian, kolejnych 100 przepisów nie tylko wzbogaci zimowy jadłospis, ale także będzie idealnym dopełnieniem całorocznego menu według Pięciu Przemian. Odkryj kulinarne inspiracje na każdą porę roku!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rodzinna podróż po krainie smaków. W książce Kalicińscy od kuchni autorka bestsellerów Małgorzata Kalicińska oraz jej brat Mirosław Kaliciński, pasjonat gotowania i smakosz, zabierają czytelników w podróż po krainie smaków. Prócz pełnych pasji opowieści o jedzeniu, czytelnik znajdzie tu kilkadziesiąt wyjątkowych przepisów. Każdy z nich wielokrotnie przetestowany przez rodzeństwo Kalicińskich, ludzi, dla których życie musi być pełne smaku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Energetyczne śniadania, pożywne dania obiadowe, lekkostrawne kolacje, pyszne przekąski - w tej książce znajdziesz przepisy na wszystko. Również na desery, których zjedzenie nie spowoduje wyrzutów sumienia. A zatem bon appetit. Program „Dzień dobry TVN” od dekady gości w milionach polskich domów. Wiele osób zaczyna od niego dzień. Przez 10 lat w programie pojawiły się tysiące kulinarnych rezeptur. Pysznie i zdrowo od rana do wieczora to kiladziesiąt fantastycznych przepisów na dania zarówno smaczne, jak i komponowane z troską o zdrowie przez znakomitych kreatorów smaków - m. in. mistrza kulinarnego Andrzeja Polana, trenerkę żywieniową i blogerkę kulinarną Darię Ładochę oraz Beatę Śniechowską - zwyciężczynię II edycji programu „MasterChef.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Na słodko : domowa piekarnia / Piotr Kucharski. - Bielsko-Biała : Pascal, 2015. - 269, [3] s. : il. kolor. ; 27 cm.
"Na słodko. Domowa piekarnia" to opowieść o pasji pieczenia, dziedziczonej z pokolenia na pokolenie. Piekarz w trzecim pokoleniu po raz kolejny zaprasza do rodzinnej piekarni. "Ciasta są czymś, co towarzyszy mi przez całe życie. Tak jak chleb był ściśle związany z piekarnią dziadków, tak ciasta są zdecydowanie bardziej udomowione i piekłem je dużo wcześniej." Piotr Kucharski
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Koktajle : klinika soku / Magdalena Makarowska. - Łódź : JK, 2016. - 267 s. : il. kolor. ; 21 cm.
Na okł.: Ponad 100 przepisów.
Znajdziesz tu: 100 koktajli na różne okazje; dla małych i dużych, zdrowych i chorych, grubych i chudych; owocowe i warzywne śniadania; płynne przekąski i kolacje; nietypowe zestawienia składników; koktajle odchudzające i lecznicze. Wszyscy wiemy, jak wiele wartościowych składników zawierają warzywa i owoce. Ich spożycie dostarcza organizmowi energii oraz cennych substancji odżywczych. Niektóre owoce i warzywa warto spożywać w konkretnych schorzeniach, innych należy się wystrzegać. Trzeba umiejętnie je połączyć, żeby stworzyć smaczny napój, ułatwiający osiągnięcie zdrowotnego efektu. Ważne też, żeby owoce i warzywa były świeże, dlatego najlepiej sporządzać koktajle samodzielnie w domu i pić zaraz po przygotowaniu. Wielu z nas nie ma jednak pewności, jakie składniki wybrać, by napój był smaczny i zdrowy. A kiedy potrzeba dietetycznego przewodnika, do akcji rusza Magdalena Makarowska, ekspert w dziedzinie żywienia. Autorka podpowiada, z jakich składników przygotować koktajle, które podniosą naszą odporność, staną się sojusznikiem w zmaganiach z naszymi schorzeniami, pomogą oczyścić organizm z toksyn, zregenerować po wysiłku fizycznym, odchudzić czy zadbać o urodę. Książka zawiera też koktajlowe smakołyki dla dzieci, napoje idealne dla przyszłych mam, kobiet dojrzałych czy prawdziwych facetów. Uwaga: robienie koktajli uzależnia!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotować dla rodziny i… nie zwariować! Prawdziwa kuchnia powinna być smaczna, ale przede wszystkim… normalna! Rodzinna i przyjazna. Bez zadęcia i napięcia. Dlatego, moimi pomocnikami zazwyczaj są plączące się pod nogami dzieci. I zwierzęta. fragment Wielodzietna, rodzinna, bez kompleksów a równocześnie niezwykle smaczna. Taka właśnie jest kuchnia Agaty Puścikowskiej, dziennikarki „Gościa Niedzielnego”, żony i matki pięciorga dzieci. Wielokuchnia to zbiór przepisów na smaczne i szybkie potrawy z łatwo dostępnych składników. Zebrane tu pomysły to rodzinne receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie, rady przyjaciół, ale także owoce domowych eksperymentów i wielu lat kuchennej praktyki. Dzięki tym przepisom zupełnie innego wymiaru nabiorą uroczystości i święta, domowe obiady, piknikowe przysmaki czy proste posiłki, które w mgnieniu oka przygotujesz dla niespodziewanych gości! Garść dobrych przypraw, odrobina szaleństwa oraz solidna porcja luzu i humoru to składniki, z których nawet początkująca pani domu wyczaruje magiczne danie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Joseph „Józek” Seeletso – Botswańczyk z urodzenia, od wielu lat Polak z wyboru. Absolwent prestiżowej angielskiej uczelni gastronomicznej Westminster College w Londynie, gdzie uzyskał tytuł Chef de Cusine. Kucharz, artysta, kulinarny wizjoner. Od wielu lat zakochany w Polsce, jej smakach, podejściu do tradycji kultywowanych zarówno w życiu, jak i w kuchni. Wędrówka po kuchniach świata zaowocowała wydaniem pierwszej autorskiej książki. To przepisy, które łączą afrykańskie inspiracje i tradycyjne polskie składniki oraz polskie inspiracje z tradycją zaczerpniętą z serca Afryki. To kuchnia z apetytem na poszukiwanie nowych smaków i harmonii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Mali szefowie kuchni / Joseph Seeletso ; zdjęcia Maciej Stankiewicz. - Warszawa : Edipresse Polska, 2015. - 239, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
(Edipresse Książki)
"Mali szefowie kuchni" to książka zawierająca ponad 50 przepisów specjalnie przygotowanych i skierowanych do młodych ludzi, którzy odkryli w sobie chęć do gotowania i poznawania trudnej sztuki kulinarnej. Wybrane przepisy mają inspirować, budzić zainteresowanie adeptów sztuki kulinarnej do poszukiwania nowych smaków i tworzenia autorskich przepisów. Wyjątkową częścią książki jest reportaż z wyjazdu do Londynu, gdzie początkujący kucharze wraz z szefem Josephem poznali kilka najważniejszych miejsc na gastronomicznej mapie Londynu. Swoją książką Joseph Seeletso zachęca do eksperymentowania w kuchni i gotowania w gronie rodzinnym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Książka
W koszyku
Sceny kuchenne / Maria Pakulnis & Janusz Mizera. - Warszawa : Edipresse Polska, 2016. - 252, [4] s. : il. kolor. ; 26 cm.
Na okł.: Kuchnia włoska, śląska i mazurska, przepisy na dania, które zachwycą każdego.
Kuchnia jest laboratorium, w którym mieszamy specyfiki, dopasowując je do naszych potrzeb, wyobrażeń i smaków. Każdy tutaj ma pole do popisu i może w dowolny sposób kreować nowy bigos czy sos do makaronu, bo najważniejsze, abyśmy to my byli zadowoleni z końcowego efektu. Smak i węch to dwa zmysły, których nie da się zapisać matematycznie, więc nawet jeżeli się pomylimy, zmienimy recepturę albo komponenty, zamiast orzechów damy pestki słonecznika – to nic się nie stanie. Inspiracja może pochodzić zewsząd, my inspirujemy siebie nawzajem, połączenie kuchni włoskiej, śląskiej i mazurskiej pozwala nam na tworzenie zupełnie nowych smaków i potraw. Staramy się przygotować każdy posiłek tak, aby zachwycił nasze oczy i kubki smakowe, a jak się okaże po przeczytaniu tej książki, to wcale nie będzie trudne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chcesz, aby twoje dziecko jadło nie tylko chętnie, ale też różnorodnie i zdrowo? Niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w gotowaniu, czy dopiero zaczynasz kucharską przygodę, twoje dziecko może jeść równie smacznie jak tytułowi Ala i Antek, a ty i reszta rodziny razem z nim. W tej domowej książce kucharskiej znajdziesz: przepisy, które możesz zastosować od samego początku rozszerzania diety, i takie, które zasmakują starszemu dziecku i rodzicom, potrawy tradycyjne, a także wegańskie, bezglutenowe czy bez nabiału, pomysły na smaczne śniadania i obiady oraz dania, które możesz zabrać ze sobą na wycieczkę, pyszne desery, które - jeśli chcesz - możesz przygotować bez dodatku cukru. Każdą z tych potraw przyrządzisz szybko i łatwo z dostępnych składników. Odkryj radość gotowania razem z dzieckiem. Smacznego! Książka jest bogato ilustrowna zdjęciami. BLW (Bobas Lubi Wybór) to metoda rozszerzania diety, którą pokochały już tysiące polskich dzieci. Zdaniem jej twórczyń, Gill Rapley i Tracey Murkett, dziecko od samego początku może jeść samodzielnie, co pozwala na naturalny rozwój jego umiejętności chwytania i żucia oraz korzystnie wpływa na akceptację różnorodnych smaków. Ta książka kucharska powstała w trakcie eksperymentowania autorek z metodą BLW, jednak prezentowane przepisy mogą być wykorzystane przez wszystkich rodziców, którzy mają ochotę urozmaicić swoim dzieciom menu, niezależnie od sposobu rozszerzania diety.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na s. tyt. i okł. tyt. czas.: Moje Gotowanie.
W książce znajdziemy mnóstwo smakowitych, sprawdzonych przepisów – na niemal każdą okazję, łatwiejsze i trudniejsze, dla zupełnych debiutantów i osób, które niejedno w swoim życiu upiekły czy ugotowały, ale czasami po prostu brakuje im inspiracji. 120 pomysłowych przepisów na rewelacyjne zupy, przekąski, sałatki, dania główne i desery. Świetne do przyrządzenia letnią porą, z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw. Sprawdzone przez magazyn „Moje Gotowanie”. Łatwe, lekkie i pyszne, proste w przygotowaniu. Dania kuchni polskiej i światowej. Na duży rodzinny, wykwintny obiad i szybką przekąskę. Zdrowe sałatki i kolorowe desery.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wiem, co jem : przepisy z programu / Kasia Bosacka [oraz] Aleksandra Misztal. - Poznań : Publicat, cop. 2015. - 149, [3] s. : il. kolor. ; 25 cm.
Przygotuj w domu zdrowsze wersje popularnych produktów i dań! Tytuł dla osób gotujących i dbających o jakość serwowanego przez siebie jedzenia. Dla fanów Kasi Bosackiej i programu „Wiem co jem”. W książce znajduje się ponad 70 przepisów na produkty, dania i napoje, które pojawiły się w kultowym programie „Wiem co jem”. Bez konserwantów i masy chemicznych dodatków: łatwe w przygotowaniu, dostępne i pyszne! Dzięki książce „Wiem co jem. Przepisy z programu”: z łatwością zamienisz kupowane produkty na ich zdrowsze i tańsze odpowiedniki, będziesz mieć wszystkie przepisy z programu zawsze pod ręką, ograniczysz spożycie substancji chemicznych i poczujesz ogromną różnicę w smaku. Przepisy zostały podzielone tematycznie na rozdziały, np.: ”Co tygrysy lubią najbardziej”, „Proste jak drut”, czy „Dziękuję, nie marnuję”. Przepiękne zdjęcia tworzą wyjątkowy klimat książki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Szkoła Gotowania Krok po Kroku)
Tyt. oryg.: "A scuola di cucina dal mondo : attrezzi, tecniche, ricette e preparazioni di base illustrate step by step" 2012.
Jak przygotować oryginalne sushi, kugel, chili con carne czy guacamole? Jak upiec tradycyjne apple pie czy brownies? W tej książce znajdują się receptury opracowane przez szefów kuchni z różnych zakątków całego świata. Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Preferujesz konkretne smaki, szukałeś przepisu na potrawę, której skosztowałeś podczas ostatniego urlopu? Publikacja w prosty, przystępny sposób pomoże Ci krok po kroku przyrządzić we własnej kuchni poszczególne, nietypowe dania. Sprawdzone w redakcyjnej kuchni przepisy pozwolą na zorganizowanie etnicznego wieczoru dla przyjaciół i z pewnością zachwycą również Twoich gości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowoczesne zasady odżywiania : przepisy mistrzów : 144 przepisy na dania roślinne / LeAnne Campbell ; przekład Matylda Bortnowska. - Łódź : Galaktyka, copyright 2015. - 219, [1] strona, [64] stron tablic : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Tytuł oryginału: "The China study all-star collection : whole food, plant-based recipes from your favorite vegan chefs".
Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów promują jeden z najnaturalniejszych sposobów odżywiania oparty na nisko przetworzonej żywności roślinnej. Dr LeAnne Campbell, poprosiła światowej sławy kucharzy o przygotowanie prostych wegańskich przepisów. Czytelników mile zaskoczy szeroka gama niskotłuszczowych produktów i łatwość z jaką można przygotować pyszne i zdrowe potrawy. Ten praktyczny zbiór przepisów udowodni, że dobra kuchnia to nie tylko bogactwo smaków, ale również wspaniałe samopoczucie na co dzień.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "The dog who ate the truffle : a memoir of stories and recipes from Umbria" 2010.
Suzanne Carreiro, zafascynowana włoskim sposobem na gotowanie, zebrała w swojej książce oryginalne receptury, których nie znajdziesz nigdzie indziej. Wiele z nich autorka poznała od zawodowych kucharzy. Jednak najcenniejsze są te przepisy, których nauczyli ją geniusze kuchni - włoskie gospodynie. Każdy przepis zawiera szczyptę tajemnicy i kulinarny trik, przekazywany z pokolenia na pokolenie tylko członkom rodziny. Teraz twoja pizza zawsze wyrośnie, a gnocchi nigdy się nie rozpadną. Zabawne opowieści rodzinne, aromatyczne dania i niezwykła atmosfera sprawią, że poczujesz się jak we włoskiej rodzinie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Make cooking easier : przepisy na cztery pory roku / Zosia Cudny. - Poznań : Rebis, 2014. - 183 s. : il. kolor. ; 24 cm.
Przepisy na cztery pory roku to autorska książka Zosi Cudny, założycielki jednego z najbardziej popularnych blogów kulinarnych w Polsce. Stronę codziennie odwiedzają tysiące czytelników w poszukiwaniu prostych, ale pysznych i opartych na naturalnych składnikach przepisów kulinarnych. Książka jest połączeniem doskonałej kuchni i fantastycznych zdjęć, które wyostrzają zmysły i pobudzają smaki. Została pomyślana tak, aby ilustrować poszczególne etapy gotowania i pieczenia. Autorka ukazuje przyjemność płynącą z jedzenia w gronie rodziny, pokazując, że atmosferę rodzinnego ciepła można budować samemu każdego dnia. Wystarczy trochę inspiracji. A z pewnością znajdziecie ją w tej wyjątkowej książce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej