Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(10)
Forma i typ
Książki
(10)
Poradniki i przewodniki
(8)
Dostępność
dostępne
(15)
wypożyczone
(2)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(3)
ZWM 5 (W45)
(1)
Nugat 4 (W112)
(1)
Braci Wagów 1 (W127)
(3)
Wasilkowskiego 7 (W128)
(1)
Kłobucka 14 (W135)
(5)
K.E.N. 21 (W139)
(1)
Kłobucka 14 (BD37)
(2)
Autor
Katz, Sandor Ellix (1962- )
(2)
Kotarski, Bartłomiej Marcin
(2)
Pollan, Michael (1955- )
(2)
Baron, Aleksander
(1)
Drukort, Magdalena
(1)
Durnowska, Małgorzata
(1)
Green, Fern
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska, Magdalena
(1)
Kisielewski, Marcin
(1)
Krawczyk, Marta
(1)
Machałek, Patrycja
(1)
Nowakowska, Kaja
(1)
Pieńkos, Magdalena (kulinaria)
(1)
Rooney, Deirdre
(1)
Ruszkowska, Małgorzata (1979- )
(1)
Sypnik-Pogorzelska, Ewa
(1)
Szczepanowska, Anna T
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(9)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(10)
Temat
Kiszenie żywności
(10)
Warzywa i owoce kiszone
(3)
Fermentacja
(2)
Żywność
(2)
Galaretki owocowe
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Marynaty (produkty spożywcze)
(1)
Nalewki
(1)
Napoje
(1)
Produkty mleczne
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Sery
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(6)
Poradnik
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(7)
Hobby i czas wolny
(1)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "The art of fermentation an in-depth exploration of essential concepts and processes from around the world" 2012.
Ponad 600 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat, wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (czyli fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso. Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej. Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i tym samym, wspomagać środowisko naturalne. Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Marynowanie i kiszenie / [redakcja Magdalena Drukort]. - Warszawa : Olesiejuk, 2015. - 155, [5] s. : fot., kolor. ; 24 cm.
Wiecznie zabiegane nie mamy już czasu, by wzorem naszych babć kisić i marynować - a to duży błąd. Przygotowywane w ten sposób potrawy są cenne dla zdrowia i niezwykle bogate w witaminę C. Łącząc tradycję z trendem zdrowego odżywiania przygotowaliśmy książkę pełną kulinarnych inspiracji. Oprócz typowo polskich przepisów proponujemy podróż po obcych kuchniach i smakach w formie relishy, chutneyów i ajvarów - wrażeń z pewnością nie zabraknie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 645 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The art of fermentation an in-depth exploration of essential concepts and processes from around the world.
Ponad 600 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat, wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (czyli fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso. Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej. Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i tym samym, wspomagać środowisko naturalne. Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej logo: Buchmann.
Na stronie wydawcy informacja o serii: Zielona seria.
Na okładce: Odżywiaj się zdrowo, dzięki sfermentowanej żywności : ponad 60 przepisów wykorzystujących sfermentowane warzywa.
Konserwuje żywność, ułatwia jej strawienie, stanowi źródło witamin, wspomaga metabolizm i utrzymuje równowagę organizmu - kiszenie, fermentowanie i solenie. Moda na kiszonki wróciła, a dzięki tej książce dowiesz się, jak zrobić kambuchę, kefir, kim chi, ukisić cytrynę i przygotować marmoladę z kumkwatów. Fermentacji możemy poddać niemal wszystkie warzywa i owoce, warto więc poznać najciekawsze receptury na zachowanie ich wartości odżywczych i witamin. Kiszonki to bogactwo kultury bakterii, probiotyków, które łagodzą alergie i nietolerancje pokarmowe, zmniejszają nawet ryzyko występowania nowotworów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki : samo zdrowie / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media Spółka, copyright 2018. - 159, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, których brakuje nam w chłodniejszych porach roku, ale też naturalny probiotyk. Kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce, a kisić można nie tylko kapustę i ogórki ale także inne warzywa a nawet owoce. Najzdrowsze zaś są kiszonki wykonane samodzielnie. W tej książce przedstawiamy zasady przyrządzania i przechowywania kiszonek oraz zestaw przespisów na wyborne przetwory. Książka adresowana zarówno do osób dopiero zaczynających robić przetwory, jak i tych wszystkich, którzy od lat zapełniają swoje spiżarnie pysznościami w słoikach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fermentacja to sztuka i prawdziwa przygoda! I ogromne pole do eksperymentowania! Z powodzeniem można kisić nie tylko popularne warzywa, ale także dzikie rośliny, a nawet grzyby. Przepyszne efekty zaskoczą nawet ciebie. Kaja Nowakowska i Gosia Ruszkowska, blogerki znane jako Mead Ladies, radzą, jak BEZPIECZNIE i smacznie fermentować to, co rośnie wokół nas (dzika marchew, lipa, bez lilak, boczniak, rdestowiec, żółtlica, głóg, stokrotka i wiele innych). Kiszonki i fermentacje to nie tylko kulinarna fantazja! To przede wszystkim samo zdrowie – jedzenie kiszonek i innych fermentowanych produktów pozytywnie wpływa na nasz organizm: wzmacnia jelita, poprawia trawienie i zwiększa odporność. Poznaj również Dzikie smaki. Kuchnię zwariowanego zbieracza roślin, gdzie znajdziesz przepisy na pyszne dania z grzybów, korzeni, liści, owoców, nasion i kwiatów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe kiszonki które leczą / Ewa Sypnik-Pogorzelska, Magdalena-Jarzynka-Jendrzejewska. - Wydanie drugie. - Warszawa : Wydawnictwo RM, [2022]. - 220, [4] strony : fotografie ; 23 cm.
Rok wydania według strony wydawnictwa.
W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (W128)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki i fermentacje : bestseller w nowej odsłonie / Aleksander Baron. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2018. - 287, [1] strona : fotografie ; 27 cm.
Czy masz ochotę na: Stir fry z kiszonymi burakami i jarmużem? Tatar z kiszonym czosnkiem, rzodkiewką i trąbką śmierci? Kiszone migdały? Krupnik na fermentowanej kaszy gryczanej? A może kiszoną Krwawą Mary. Mistrz kuchni po raz kolejny zaskakuje śmiałymi fermentacjami i niebanalnymi eksperymentami. Pokazuje też, jak tradycyjne potrawy przygotować w nowej aranżacji. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Twoja Kuchnia)
Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską oraz bazą do innych smakowitych dań. Kiszonki to również pełne witamin naturalne probiotyki, które wspomagają odporność organizmu, dlatego warto po nie sięgać przez cały rok. Książka zawiera cenne porady i opisy sposobów przygotowywania rozmaitych kiszonek wraz z ciekawymi recepturami, zarówno tradycyjnymi, jak i nowatorskimi, wyróżniającymi się zaskakującymi połączeniami składników.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przetwory z pomysłem / Patrycja Machałek. - Kraków : Znak, 2019. - 239 stron : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Książka zarówno dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z przetwarzaniem owoców i warzyw, jak i dla tych, którzy znają już tajniki pasteryzowania, ale szukają inspiracji i odmiany. Odkryj przepis na kiszoną cytrynę i marynowane kiełki. Kanapki posmaruj paprykowym pindżurem, do makaronu dodaj ajvaru własnej roboty. Frużeliny, dżemy i marmolady będą doskonałe do kanapek, deserów, a nawet mięs! Słodko-ostre pikle zaskoczą jako dodatek do obiadu, a domowy ocet z pigwy przyniesie ukojenie w gorący letni dzień. Prace zaplanujesz z praktycznym kalendarzem sezonowym. Pozbądź się z kuchni konserwantów, barwników i syntetycznych wzmacniaczy smaku. Zyskasz niepowtarzalne przetwory, których nie da się znaleźć na sklepowej półce. Przygotowywanie przetworów może być prostsze, niż myślisz.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej