Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(2)
Nugat 4 (W112)
(1)
Braci Wagów 1 (W127)
(2)
Kłobucka 14 (BD37)
(1)
Autor
Czekański, Marek
(1)
Hainbuch, Friedrich (1953- )
(1)
Jakubionek, Marcin
(1)
Lewiński, Piotr
(1)
Rusin, Sławomir
(1)
Zanoncelli, Anastasia
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Apiterapia
(3)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Produkty pszczele
(2)
Miód
(1)
Miód pitny
(1)
Wartość odżywcza
(1)
Gatunek
Poradnik
(2)
Opracowanie
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Die Heilkraft der Bienen.
U dołu strony tytułowej: Vital gwarancja zdrowia.
Zdrowe, naturalne, skuteczne Apiterapia to naturalna i skuteczna metoda leczenia wielu schorzeń z wykorzystaniem produktów pszczelich. Są nimi pyłek kwiatowy, pierzga, kit, mleczko, jad czy wosk. Dzięki tej książce poznasz ich zastosowanie lecznicze i w każdej chwili będziesz mógł z nich skorzystać. Jest to o tyle ważne, że są nie tylko silniejsze od wielu leków, ale i pozbawione jakichkolwiek efektów ubocznych. W wielu domach pierwszą pomocą przy przeziębieniach jest herbata lub mleko z miodem. To nie przypadek. Miód łagodzi podrażnienia gardła, oczyszcza drogi oddechowe i wzmacnia cały organizm. Pyłek kwiatowy chroni organizm przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Maść z kitu pszczelego łagodzi ból, a rany goją się dużo szybciej. A to zaledwie kilka z wielu zastosowań tych naturalnych panaceów. Najskuteczniejsze terapie prosto z ula.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Miód akacjowy, kasztanowy, głogowy, mniszkowy... Jaki miód wybrać? Płynny czy skrystalizowany? W jaki sposób najlepiej go przechowywać? Który jest najlepszy? Jakie ma zastosowanie? Są to najczęstsze pytania, jakie zadajemy sobie, stając przed wyborem "płynnego złota", który znany był już ludom starożytnym. Ze względu na swoje całkowicie naturalne pochodzenie miód stanowi zdrowe pożywienie dla organizmu, któremu dostarcza szybkiego źródła energii. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz składniki mineralne (żelazo, wapń, potas). Występują w nim wolne aminokwasy i enzymy, które ułatwiają trawienie. Wspomaga leczenie zapalenia pęcherza, przeziębienia. Wykazuje działanie odmładzające i wygładzające skórę.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Miodolecznictwo / [opracowanie Marek Czekański, Sławomir Rusin ; opracowanie graficzne Marcin Jakubionek]. - Wydanie drugie poprawione. - Kraków : Wydawnictwo M, copyright 2019. - 222, [2] strony : fotografie ; 22 cm.
(Zdrowe Zdrowie)
Leczenie miodem jest popularnym działem współczesnej medycyny naturalnej. Stosuje się go zarówno przy poważnych schorzeniach gastrycznych, układu moczowego i nerek, jak i przy zwykłych przeziębieniach, stanach zapalnych gardła, migdałków, strun głosowych, stawów czy spojówek. Miód stosowany jest ponadto przy wielu chorobach układu krążenia, dróg żółciowych i skóry. Może być stosowany profilaktycznie u dzieci, osób starszych i ludzi ciężko pracujących, ponieważ nie ma w jego stosowaniu przeciwwskazań. Autorzy omawiają zalety poszczególnych miodów pod względem wartości odżywczych i leczniczych, podpowiadają, jaki rodzaj miodu najlepiej spożywać i jak go stosować w zależności od schorzenia. Omawiają również inne produkty pozyskiwane od pszczół, takie jak pyłek kwiatowy, nektar czy spadź oraz udzielają praktycznych informacji, jak dobrze ocenić jakość wyrobów pszczelich. W książce znajdziemy też tradycyjne i sprawdzone receptury na wina i nalewki oraz przepisy na potrawy z wykorzystaniem miodu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (BD37)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej