Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(15)
Forma i typ
Książki
(15)
Poradniki i przewodniki
(4)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(23)
wypożyczone
(1)
Placówka
ZWM 5 (W45)
(2)
Koński Jar 10 (W109)
(3)
Nugat 4 (W112)
(1)
Braci Wagów 1 (W127)
(5)
Kłobucka 14 (W135)
(4)
K.E.N. 21 (W139)
(3)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(1)
Barwna 8 (BD9)
(3)
Na Uboczu 2 (BD60)
(2)
Autor
Austin, Phylis (1943- )
(1)
Bednarska, Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Cabot, Sandra (1952- )
(1)
Ciężadło, Hanka
(1)
Czelej, Anna
(1)
Depa, Joanna
(1)
Dzieniszewski, Jan (1934- )
(1)
Grabska-Siwek, Barbara
(1)
Jakimowicz-Klein, Barbara
(1)
Jankowska, Anna (kulinaria)
(1)
Jankowska, Katarzyna
(1)
Jarosz, Mirosław
(1)
Kuczek, Grażyna
(1)
Kuligowska-Dudek, Barbara
(1)
Lewiński, Piotr
(1)
Młyńczak, Robert
(1)
Nalewczyńska, Magdalena
(1)
Nesterenko, Sigrid (1964- )
(1)
Osipiak, Małgorzata
(1)
Sikorski, Zdzisław Edmund (1930- )
(1)
Siwek, Grzegorz
(1)
Szymańska, Dorota (dietetyk)
(1)
Thiel, Claudia
(1)
Thrash, Agatha M. (1931- )
(1)
Thrash, Calvin L. (1928- )
(1)
Witczak, Agata (1966- )
(1)
Świątkowska, Katarzyna (lekarz)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(15)
Język
polski
(15)
Odbiorca
Rodzice
(2)
0-5 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Alergia pokarmowa
(14)
Potrawy dietetyczne
(4)
Dieta bezmleczna
(3)
Dieta bezglutenowa
(2)
Gluten
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Alergicy
(1)
Alergie pokarmowe
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Celiakia
(1)
Ciasta
(1)
Desery
(1)
Dieta niskohistaminowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dietetyka
(1)
Histamina
(1)
Jakość żywności
(1)
Jelita
(1)
Kwasy tłuszczowe omega-3
(1)
Laktoza
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Mleko
(1)
Nietolerancja histaminy
(1)
Nietolerancja laktozy
(1)
Odżywianie
(1)
Produkty mleczne
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Przedszkolaki
(1)
Samoleczenie
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Suplementy diety
(1)
Słodycze
(1)
Układ trawienny
(1)
Wartość odżywcza
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Żywienie alergików
(1)
Żywność
(1)
Żywność bezglutenowa
(1)
Żywność bezlaktozowa
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(6)
Opracowanie
(2)
Poradnik
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Książka kucharska
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Poradniki
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Kulinaria
(2)
15 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł. podtyt.: przyczyny, choroby towarzyszące, leczenie dietetyczne.
Alergia – choroba związana z postępem cywilizacji – staje się udziałem coraz większej liczby osób. Może pojawić się w każdym wieku i daje różne, często bardzo uciążliwe objawy. Niniejsza książka pomoże wszystkim tym, którzy dotknięci są alergią pokarmową. Pokazuje ona, w jaki sposób, stosując określone postępowanie dietetyczne, można zmniejszyć przykre objawy choroby, a nawet je wyeliminować. W książce znajdują się odpowiedzi na pytania: Jak zdiagnozować alergię pokarmową? Jakie choroby mogą być związane z alergią pokarmową? Jak w prosty sposób opanować objawy alergii pokarmowej?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Nugat 4 (W112)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mama alergika gotuje : Na wyjątkowe okazje / Katarzyna Jankowska. - Warszawa : Edipresse, cop. 2015. - 239, [1] s. : il. kolor. ; 25 cm.
Na okł.: 106 przepisów bez mleka, jajek, orzechów, soi, kakao, miodu, selera. 71 przepisów bez glutenu.
Katarzyna Jankowska prezentuje w niej 106 sprawdzonych przepisów. Aż 71 z nich dodatkowo nie zawiera glutenu. To jedyna taka pozycja na rynku, która ułatwi życie osób z wieloma ograniczeniami w diecie. Mama Alergika swoją kuchnię opiera na zdrowej, naturalnej, ekologicznej żywności. Większość przepisów nie zawiera także cukru ani produktów odzwierzęcych. Z książki mogą korzystać nie tylko alergicy, ale także weganie, wegetarianie osoby na diecie bezglutenowej. Przepisy zostały specjalnie oznakowane. Każdy przepis został stworzony z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa, owoce czy strączki. Opatrzony jest wskazówkami odnośnie zdrowych zamienników w diecie oraz uwagami i radami doświadczonej mamy alergika. Przepisy zawierają także adnotację od dietetyka klinicznego, z informacją o wartościach odżywczych dań.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta bez mleka i glutenu / Barbara Kuligowska-Dudek. - Wydanie 2 poprawione. - Brzezia Łąka : Poligraf, copyright 2017. - 248 stron ; 21 cm.
Trądzik, trudna do leczenia nadwaga, bóle głowy, ciągłe katary i zapalenia zatok, reumatyzm, problemy skórne, astma, zespół przewlekłego zmęczenia. Jeżeli niepokoją cię którekolwiek z tych objawów, to warto rozważyć wpływ pokarmów na ich powstawanie. Może okazać się, że twój układ odpornościowy traktuje jako wroga niektóre składniki pokarmowe, doprowadzając w ten sposób do reakcji alergicznych różnego typu. W szczególności wiele osób uzyskuje dodatni wynik w testach alergicznych na mleko, jaja i gluten (lub pszenicę).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Uff, mama zajęta szykowaniem śniadania na pewno nic nie zauważy. Niestety, nie przewidziałem, że tata jeszcze będzie w domu - właśnie mi się jakoś dziwnie przyglądał. Nie wiedziałem, czy on się śmieje, czy martwi. Chyba coś podejrzewał… Co chce ukryć przed swoimi rodzicami przedszkolak o imieniu Szymon? Co podejrzewa tata? Zajrzyjcie do środka i poznajcie wesołą opowieść o tym niezwykłym chłopcu! Przeżyjcie z nim chwile radości i smutku. Nauczcie się stawiać czoło przeciwnościom. Odkryjcie w sobie mistrzów kucharzenia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Survival dla alergików (i ich rodzin) / Hanka Ciężadło. - Kraków : Mando - Wydawnictwo WAM, copyright 2018. - 265, [7] stron : fotografie ; 21 cm.
Na okładce podtytuł: 100 przepisów bez glutenu, bez cukru, bez nabiału.
Bez glutenu. Bez cukru. Bez nabiału*. Znacie to? Jeśli nie, to macie wyjątkowe szczęście – albo wszystko jeszcze przed wami. Hanka Ciężadło – mama bliźniaków z dietetycznym wyrokiem – idzie w swojej kuchni na wojnę: udowadnia, że zdrowe odżywianie nie musi oznaczać pasma wyrzeczeń, a dieta nie ma absolutnie nic wspólnego z nudą. To survival. Będzie się działo! Jak wytłumaczyć babci, że nie możemy jeść chleba naszego powszedniego? Jak – bez ofiar w ludziach – przetrwać imprezę, na której podano wyłącznie zakazane produkty? Czy tort bez mąki, jajek i cukru w ogóle liczy się jako urodzinowy? W jaki sposób przygotować małego alergika na kilkudniowy szkolny wyjazd? Doskonałe przepisy oraz porady na różne okazje. Przetestowane i zatwierdzone przez Damiana i Dominika – a jak wiadomo, własne dzieci to najsurowsi krytycy pod słońcem. Książka do gotowania i do czytania! *Uwaga! Produkt może zawierać więcej niż śladowe ilości orzeszków, ziaren i przekornego optymizmu :)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Kłobucka 14 (W135)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.5 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dragon Expert)
Na okładce: praktyczne porady ; proste przepisy na pyszne dania ; metody karmienia dziecka ; diety w wybranych chorobach.
Poradnik napisany przez profesjonalnego dietetyka dziecięcego. Opisuje żywienie dziecka w pierwszych 3 latach życia zgodnie z aktualnymi zaleceniami WHO (Światowej Organizacjo Zdrowia). Zawiera szereg fachowych informacji: zasady prawidłowego komponowania posiłków, warunki rozszerzania diety o nowe pokarmy, karmienie malucha w czasie choroby, interakcje leków ze składnikami pożywienia, problemy z alergią pokarmową oraz wiele innych praktycznych wskazówek. Podane konkretne przepisy kulinarne, a także przykładowe jadłospisy ułatwiają prowadzenie prawidłowej diety dziecka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Anna Czelej, specjalistka od gotowania według Pięciu Przemian oraz autorka bestsellerowych książek m.in. W piekarni Pięciu Przemian oraz serii W kuchni Pięciu Przemian prezentuje niezbędnik dla osób kochających słodkości i będących na diecie bezglutenowej. W Bezglutenowej cukierni znajdziesz ponad 80 zróżnicowanych receptur na ciasta kruche, biszkoptowe i drożdżowe, babeczki, tarty, ciasteczka, a także leguminy, koktajle, kremy, galaretki, torty, wafelki, musy czy budynie. Oto niezbędnik, który powinien znaleźć się w kulinarnej biblioteczce, wszystkich którzy nie tolerują glutenu, szukają zastępników nafaszerowanych chemią słodyczy ze sklepu lub chcą serwować swoim dzieciom tylko zdrowe słodkie rarytasy. Przepisy podzielone zostały na pory roku, tak by w odpowiednim czasie przygotowywać desery z produktów sezonowych, a dodatkowo, zostały dostosowane do zasad gotowania według Pięciu Przemian, więc jeśli chcesz możesz przygotowywać je zgodnie z tą metodą. Wszystkie zaprezentowane w książce przepisy są bezglutenowe, z naturalnych składników, a także łatwe w przygotowaniu. Znajdziesz wśród nich między innymi: babeczki truskawkowo-miętowe z kwiatem bzu, ciasto sezamowe, mus brzoskwiniowy z jeżynami, galaretkę migdałową czy tartę orzechową z jabłkami… Czy już wiesz, co zjesz na deser?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Alergie pokarmowe to narastający problem dzisiejszych czasów. Są przyczyną wielu dolegliwości, które utrudniają i ograniczają funkcjonowanie w codziennym życiu. Do najbardziej złożonej formy alergii pokarmowej, z którą można mieć do czynienia jest nietolerancja histaminy. Często nawet lekarze nie potrafią jej wykryć ponieważ sami nie wiedzą, że ciężkie dolegliwości, z którymi borykają się pacjenci mogą mieć podłoże właśnie w nietolerancji histaminy. Na szczęście autorka, której doskwierała ta przypadłość, zebrała w książce wszystkie ważne informacje na ten temat. Znajdziesz w niej porady na temat diety antyhistaminowej, objawów nietolerancji oraz jakie produkty zawierają go najwięcej. Dowiesz się co to jest histamina, jak jej wysoki poziom w organizmie może być dla niektórych osób niebezpieczny oraz jak zapobiegać w takich przypadkach. Samodzielnie sprawdzisz czy masz uczulenie na tę substancję oraz jakie badania u lekarza powinieneś wykonać w tym zakresie. Uwolnij się od nietolerancji pokarmowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Często słyszy się powiedzenie `Jesteś tym, co zjadasz`Doktor Cabot nie zgadza się z takim stawianiem sprawy, można, bowiem przestrzegać dobrej diety, ale jeśli wątroba, trzustka, żołądek czy jelita nie funkcjonują prawidłowo, wtedy nie wykorzystujemy optymalnie składników odżywczych zawartych w zdrowym pokarmie. Autorka przedstawia w książce wyniki najnowszych badań i metody pokonywania powszechnych problemów z jelitami, takich jak uciążliwe gazy i wzdęcia, cuchnący oddech, zespół jelita drażliwego, zaparcia, pasożyty, kandydoza, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, refluks przełykowy, zgaga, osłabione trawienie, nietolerancja glutenu, alergie pokarmowe, zespół nieszczelnego jelita, schyłkowość jelit, zaburzenie pracy trzustki i wiele innych. W książce tej znajdziemy 150 przepisów na potrawy przyjazne dla jelit, smaczne śniadania, obiady i kolacje oraz przekąski i łakocie. W publikacji nie zabrakło też przepisów na potrawy bez glutenu, mleka, orzechów i cukru, z myślą o osobach o delikatnym żołądku, a także informacji o diecie zawierającej mało substancji określanych skrótem FODMAP.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
K.E.N. 21 (W139)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru : sekrety naturalnego gotowania/ Agnieszka Bednarska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2021. - 268, [3] strony : fotografie ; 24 cm.
Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki staną się mało różnorodne? Przygotowanie bezglutenowych pierogów, klusków czy bułeczek jest dla ciebie wyzwaniem nie do pokonania, a zdrowa dieta wydaje się pełna ograniczeń? Agnieszka Bednarska po raz kolejny dzieli się zdobywaną przez lata wiedzą i doświadczeniem, dzięki którym bezglutenowe gotowanie zmieni się dla ciebie z trudnej sztuki w prawdziwą przyjemność! Poznaj właściwości bezglutenowych składników i zdrowych przypraw, naucz się przygotowywać roślinny nabiał, mieszać własne mąki i gotować przepyszne posiłki dla całej rodziny. Zainspiruj się daniami z różnych stron świata i raz na zawsze wyrzuć gluten ze swojej kuchni!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się. W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści. Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kłobucka 14 (W135)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kontynuacja bestsellerowej serii „Mity medyczne”, która rozeszła się w dziesiątkach tysięcy egzemplarzy. W kolejnym tomie autorka, praktykujący lekarz pierwszego kontaktu, namawia nas do przemyślenia kolejnych zagadnień, które mogą decydować o naszym zdrowiu i życiu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej