Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Dostępność
dostępne
(11)
wypożyczone
(1)
Placówka
6-go Sierpnia 23 (W34)
(3)
ZWM 5 (W45)
(1)
Koński Jar 10 (W109)
(2)
Braci Wagów 1 (W127)
(2)
Wasilkowskiego 7 (BD7)
(2)
Barwna 8 (BD9)
(1)
Na Uboczu 2 (BD60)
(1)
Autor
Adamczewska, Barbara
(6)
Adamczewski, Piotr (1942-2016)
(1)
Mellerowa, Beata
(1)
Pawel, Szarlota (1950-2018)
(1)
Wolf, Rebekka
(1)
Wolniak, Michał
(1)
Rok wydania
2000 - 2009
(6)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Temat
Kucharstwo
(3)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(3)
6 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Barwna 8 (BD9)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowości na talerzu / Barbara Adamczewska. - Warszawa : Nowy Świat, 2006. - 143, [1] s., [16] s. tabl. kolor. : il. ; 21 cm.
(Adamczewscy.pl : tylko sprawdzone przepisy.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Rebeka Wolff była tym dla wschodnioeuropejskiej kuchni żydowskiej czym dla kuchni polskiej Lucyna Ćwierciakiewiczowa. Spod pióra Wolff wyszła słynna‚ wielokrotnie wznawiana „Kuchnia koszerna”‚ wydana po raz pierwszy w 1869 roku i zawierająca niezawodne receptury różnorodnej i wielosmakowej kuchni żydowskiej - kuchni pachnącej gałką muszkatołową‚ skórką cytrynową‚ wanilią i cynamonem. Barbara Adamczewska‚ polonistka‚ dziennikarka‚ autorka dziesięciu książek kulinarnych‚ sięgnęła po dzieło Wolff‚ by opracować je na nowo z myślą o współczesnym czytelniku i smakoszu. Dziś takie potrawy jak: czulent‚ chała‚ kreplach‚ kugel czy cymes znamy głównie z literatury‚ choćby z utworów Isaaca Bashevisa Singera‚ w których żydowskie smakołyki grają nie mniej istotną rolę co targające bohaterami namiętności. Uwspółcześnione przez Adamczewską przepisy na tradycyjne potrawy kuchni żydowskiej można zrealizować bez większego trudu‚ a potrzebne składniki są dostępne w przeciętnym sklepie spożywczym. Podzielone na działy przepisy autorka opracowania poprzedziła wstępem‚ w którym wprowadza czytelnika w zasady koszernej kuchni i podstawy żydowskiej tradycji kulinarnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
ZWM 5 (W45)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Braci Wagów 1 (W127)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Koński Jar 10 (W109)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
U dołu okł. podtyt.: tradycyjne smaki naszego dzieciństwa : proste, szybkie przepisy.
Książka W kuchni babci i wnuczki Barbary Adamczewskiej i Beaty Mellerowej to połączenie poradnika kulinarnego oraz gawędy o tradycjach kulinarnych naszych prababek i babć. Nie od dziś wiadomo, że nowoczesna polska kuchnia zrodziła się w XIX w. Czasy Sienkiewicza i Prusa, to rozkwit nie tylko wielkich powieści, ale i poradników, książek z przepisami i radami gospodarczymi. Autorki przybliżają ten złoty okres książki kulinarnej, przywołując nazwiska znanych i cenionych specjalistek od tradycyjnego, a jednocześnie nowoczesnego gotowania, między innymi Lucyny Ćwierczakiewiczowej, Bronisławy Leśniewskiej czy Wincentyny Zawadzkiej. Przytaczają anegdoty o tych królowych kuchni, dowodząc, że sukcesy kulinarne są równie wymierne i przynoszące satysfakcję, jak sukcesy na innych polach działalności. Przypominają na przykład słynną korespondencję Ćwierczakiewiczowej z redaktorem "Kuriera Warszawskiego", w której pisała między innymi: "Jeśli pan nie napiszesz, że obok Sienkiewicza jestem dziś najpoczytniejszą autorką, bo moje "365 obiadów" rozeszło się dotąd w 90 000 egzemplarzy, to pana znać nie chcę".
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
6-go Sierpnia 23 (W34)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
W dniach 08.04-08.05.2024 Wypożyczalnia Nr 34 będzie nieczynna z powodu inwentaryzacji księgozbioru.
Wasilkowskiego 7 (BD7)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Na Uboczu 2 (BD60)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej